fbpx
Начало » България » Японското образование: Първо стойката, после писането

Японското образование: Първо стойката, после писането

  • bobi
  • 19 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Японското образование: Първо стойката, после писането

Японските първокласници не започват веднага да четат и пишат. Преди това се учат как да държат химикалка и да седят правилно на чиновете. В училище сами почистват класната стая. Не навсякъде имат училищни униформи, но за това пък имат специални раници, които се носят цели 6 години – по време на началото образование. А ваканцията им е изключително кратка. Това са част от особеностите на японското образование, видяни през разказа на майката на първокласничка – Асел Минагава – в туитър.

„Училищното образование в Япония продължава 12 години. 6 години начално училище, 3 години средно училище и 3 години гимназия“, разказва тя. По думите й родителите в Япония не плащат за образование, то е напълно безплатно. Плаща се обаче за храна – по около 50 долара на месец. Менюто на японските деца е съставено от диетолог и медицински представители. След като то бъде одобрено от тях, се изпраща по пощата на всички родители. Ако децата са алергични към определени храни, те се заменят с други. Родителите получават примерно меню за обяд за всеки месец.

Училището започва от 8:15 сутринта до 17:00. „Когато водя детето си на училище, винаги ни посрещат учители и ни поздравяват с дълбок поклон“, разказва майката.

Маниерите преди знанието

Интересно за японските първолаци е, че те не се учат веднага да пишат и четат. Вместо това първо се учат как да държат химикалка и да седят правилно. А също и други важни умения за живота – как да държат клечка и да ядат ориз правилно, как да се покланят на старейшините, как да кажат сбогом, как да почистят след себе си.

Учениците бършат прах и хвърлят боклук

В нашето училище няма училищни униформи – всеки се облича както иска, разказва Минагава. Преди да влязат в сградата на училището, децата се събуват и обуват пантофи. От училищата раздават на първокласниците книги, както и шапка и калъф за чанта. Те са задължително в жълт цвят – преди всичко за безопасност, когато детето пресича улицата, за да може всички да го виждат. „Определено трябва да си купите качествена ученическа чанта, която ще се носи 6 години“, казва майката. Тази, която тя е купила за детето си, струва около 1000 долара.

Друго любопитно е, че учениците сами почистват класната си стая. Учителката мие подовете, а учениците още първи клас бършат праха, изхвърлят боклука, поливат цветята.

Родители-охрана

Родителите са привлечени на помощ в образователния процес. На всеки ъгъл в училищата има родители и придружители. Веднъж в месеца всеки от тях стои до главната улица със специална палка и помага на децата да пресичат безопасно, както и следи колите да не нарушават правилата. В някои училища работят доброволци: баби и дядовци, които са нещо като „добри ченгета“. Те охраняват училището, патрулират с велосипеди и се грижат за реда и безопасността. За по-сигурно, от някои учебни заведения раздават специални устройства на децата, които издават звук – ако децата се почувстват застрашени от някого, могат да го натиснат и патрулите веднага идват при него.

Родителите водят децата си на училище, но те се прибират сами, в групи от по около 10. „Децата знаят, че не бива да ходят до магазина по пътя, да не ходят при приятели, да не говорят с непознати, да не ядат или да купуват нещо по пътя. Имат ясен маршрут, който трябва да следват. Ако, не дай си Боже, детето не се върне, тогава отговорно е училището. В такива ситуации то веднага се свързва с доброволци, учители, полицаи“, споделя Асел Минагава.

Пиано от първи клас

„Всички учители са жени. В началното училище се преподава всичко освен чужди езици, спорт и музика. Говорейки за музика, ще ни учат да свирим на пиано от първи клас“, споделя още майката. По думите й това, което тя наистина харесва, е, че при тях няма споделени родителски чатове.

Чао, ваканция

Ученическите ваканции в Япония са много кратки. Не напразно майките казват, че след като детето тръгне на училище, човек трябва да забрави за пътувания. „Лятната ни ваканция е 28 дни и толкова“, казва майката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top