fbpx
Начало » България » Японски език – международно признати сертификати

Японски език – международно признати сертификати

 • bobi
 • 28 юни 2023
 •  Коментарите са изключени за Японски език – международно признати сертификати

Японският е източноазиатски език, говорен от около 128 милиона души, предимно в Япония, където е национален език. Японският е език, несвързан с никой друг и един от основните езици в света. Говори се предимно в японския архипелаг; има също около 1,5 милиона японски имигранти и техните потомци, живеещи в чужбина, главно в Северна и Южна Америка, които имат различна степен на владеене на японски. От средата на 20-ти век никоя друга държава освен Япония не е използвала японски като първи или втори език.

С нарастващия интерес към източната култура се повишава и желанието за изучаването на техните езици. Един от популярните такива е японският език, който е навлязъл в училищата в страната и няколко паралелки го изучават. От първите училища въвеждайки източният език е 18 СОУ „Уилям Гладстон“, още от 1992 в средното образование и от 2005 още от 1-ви клас. 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ са други училища в столицата, които предлагат изучаване на източни езици. Японската фондация разработва и програми за въвеждане на обучение по японски език и в други училища по страната, например Варна и Бургас.

Сертификати по японски език

 1. JLPT придава значение не само на познаването на речника и граматиката на японски език, но и на способността да се използват знанията в реалната комуникация. За да се изпълняват различни „ежедневни задачи“, които изискват език, са необходими не само езикови познания, но и способността да се използва в действителността. Следователно JLPT измерва цялостната комуникативна компетентност на японски език чрез три елемента: Езикови познания, способност за четене и слушане.

Поради големия мащаб на тестване, отговорите биват оценявани машинно. Обърнете внимание, че JLPT не включва тестване на уменията за говорене или писане.

Тестът се провежда два пъти годишно в Япония и избрани страни (в първата неделя на юли и декември) и веднъж годишно в други региони (в първата неделя на декември). Изпитът може да положите както в България – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, така и в множество други страни по цял свят.

 

Избор на подходящо ниво от пет възможни

JLPT се предлага в пет нива (N1, N2, N3, N4, N5). За да се измери владеенето на японски език възможно най-задълбочено, тестовите елементи са проектирани индивидуално за всяко ниво.

N4 и N5 измерват разбирането на основен японски език, което се изучава главно в класната стая. N1 и N2 измерват разбирането на японския език, използван в широк спектър от ежедневни ситуации, а N3 е междинно ниво на N4/N5 и N1/N2.

Въпреки най – добрите опити да се осигури равнопоставеност, неизбежно е нивото на трудност на теста да се различава леко от сесия до сесия. Използването на „сурови резултати“ (въз основа на броя на верните отговори) може да доведе до различни резултати на тестове за лица със същите способности, в зависимост от трудността на изпита. Вместо това, JLPT са приели използване на по-мащабни резултати. Тези резултати се основават на метода за изравняване и позволяват измерване по една и съща скала. Мащабните резултати позволяват на JLPT да показва по-точно и справедливо способностите по японски език по време на тестването.

Признаване на сертификата

Сертификатите на JLPT предлагат различни предимства, вариращи от признаване като академичен кредит и сертифициране за завършване в училищата до преференциално третиране в компаниите и признаване на квалификация в обществото.

Предимства в Япония

 • Печелите точки за преференциално третиране за имиграция в Япония

Тези, които преминат JLPT N1, получават 15 точки, N2 получават 10 точки по правителствената „Базова система за преференциално имиграционно третиране за висококвалифицирани чуждестранни специалисти“. Лица с общо 70 точки или по – високи получават преференциално отношение при имиграцията.

 • Едно от изискванията за полагане на японските национални изпити за лекари

Сертификат JLPT N1 е необходим за лекари, лицензирани в чужбина, които искат да се явят на японски национални изпити за лекари и други професии.

 1. NAT-TEST е изпит по японски език, който измерва способностите на японски език на ученици, на които японския език не е майчин. Тестовете са разделени по трудност (пет нива) и общите способности се измерват в три категории: граматика/речник, слушане и четене. Форматът на изпита и видовете въпроси са еквивалентни на тези, които се появяват на теста за владеене на японски език – JLPT.

Резултатите от теста се издават в рамките на три седмици от датата на изпита. В доклада за резултатите ще бъде отпечатан не само вашият общ резултат, но и подробна разбивка на различните раздели и как сте се представили върху тях. Вашите силни качества и слаби места на теста ще бъдат видими с един поглед. За преминалите ще бъде издаден и сертификат.

Има пет нива на NAT-TEST на японски език. Ниво 5 е най – лесното, последвано от нива 4, 3, 2 и след това ниво 1, което е най – трудното. Трудността на всяко ниво съответства на съответното му ниво (от N5 до N1) на теста за владеене на японски език (JLPT). За сравнение с Европейската езикова рамка, ниво 4 на NAT-TEST е еквивалентно на CEFR A2.

Нива 1 и 2 имат раздел за езикови познания, който включва четене с разбиране, граматика и речник и раздел за слушане. Нива 3, 4 и 5 имат раздел за езикови знания, който включва речникови знания и граматика, втори раздел за езикови знания с граматика и четене, а след това раздел за слушане. В деня на изпита участниците в теста ще имат няколко часа, за да положат теста.

Предимство, което NAT-TEST има, е, че докато JLPT се провежда само два пъти годишно (веднъж годишно в избрани страни), този изпит се провежда шест пъти годишно, така че можете да го използвате, за да получите по-подробна мярка за напредъка на вашите японски знания и способности.

Местата, където може да се положи тестът са следните: Китай, Виетнам, Непал, Мианмар, Индонезия, Шри Ланка, Монголия, Камбоджа, Бангладеш, Филипините, Индия, Тайланд, Узбекистан, Киргистан и Япония

Езикови центрове по Японски език:

ЦЕНТЪР ЗА ИЗТОЧНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ – Отдел “Студенти”
Бул. “Тодор Алексанров” №79, каб. 2, Мария Тодорина

http://agorasofia.bg

 • Езиков център „Нов стандарт“ – София
 • Езиков център Асториа Груп – Варна
 • Езиков център ФОХЕЛ – Бургас
 • Education and Friends – Пловдив
 • И други.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top