fbpx
Начало » Бакалавър » Южна Корея – Най-успешната образователна реформа

Южна Корея – Най-успешната образователна реформа

  • bobi
  • 19 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Южна Корея – Най-успешната образователна реформа

Южна Корея (или Република Корея, както официално се нарича държавата) е страна, сътворила истинско чудо. През 50-те години, това е разорена от война държава, без никаква инфраструктура или индустрия. Населението е масово необразовано, бедно и живее предимно в селата. За капак на всички половината й територия остава окупирана от комунистическия режим на Север и непрекъснато е под заплаха от нова война.

От страна с такива характеристики може да се очаква днес да е част от третия свят… Но не и Южна Корея. Корейците са изградили просперираща държава, която днес има една от най-силните икономики и висок жизнен стандарт в региона. Причините за това малко „чудо“ са комплексни, но със сигурност образователната система е сред тях.

Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно. Но успехът има цена. 

Южна Корея се отличава като най-крайната и, разбира се, най-успешната образователна страна. Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно и е начело на международните сравнителни тестове за постижения, включително тестовете за критично мислене и анализ. Но този успех има цена: учениците и студентите са под натиск, учи се много. Талантът не е съображение – защото културата вярва в упоритата работа и усърдието преди всичко, няма извинение за провал. Децата и студентите учат целогодишно, както в училище, така и с преподаватели.

Има историческо обяснение за треската за образование в Южна Корея. По време на династията Чосон (1392 – 1910 г.) да имаш деца, които да изкарат изпита за публична служба в кралския двор, е било сигурен път към социален и материален успех за цялото семейство. Както отбелязва покойният проф. Едуард Вагнер от „Харвард”, дори и тогава е съществувала форма на частно обучение: кандидатите посвещавали години от живота си на подготовката за изпита, а по-богатите семейства хвърляли големи суми за частни учители.

 Как се кандидатства

Корейците, бидейки източноазиатски народ, са изключително стриктни и проявяват голямо внимание към детайлите. Следователно трябва да правите същото, ако искате да имате реалистичен шанс за успешно кандидатстване. Документите, които може да ви потрябват са следните:

Попълнена молба; мотивационно писмо (на английски или корейски); две препоръки от ваши преподаватели/ учители (за предпочитане по предмети, свързани с програмата, за която кандидатствате); официални копия на дипломата за средно образование (или бакалавърска степен за кандидат-магистрите); копие от паспорта; копия на паспортите на родителите (някои университети може да искат това, други не…); документ за владеене на английски език от признат езиков тест (TOEFL, IELTS и др.) или документ за владеене на корейски, ако смятате да учите в такава програма.

Доста дълъг списък. Направете справка с конкретното висше училище, което изберете, за да сте сигурни, че не пропускате нищо. Впрочем – за програми като музика, изобразително изкуство, спорт и подобно може да има и куп други изисквания. Затова – бъдете изключително педантични, когато оформяте документите си.

 

Кои са водещите университети

Всички класации са единодушни – най-доброто място за образование в Република Корея е Националният университет в Сеул. Това е и най-голямото висше учебно заведение в Южна Корея. Неговите възпитаници се радват на особен престиж в обществото и съставляват политическия и икономически елит на страната. Той принадлежи към т.н. SKY (небе) universities – акроним, изполазван да се позовава на трите най-престижни университета в Южна Корея: Seoul National University, Korean University и Yonsei University. В действителност много от най-влиятелните политици, лекари, инженери и професори в Южна Корея са завършили един от тези „Небесни университета“.

За прием в този престижен университет могат да кандидатстват чуждестранни студенти, които отговарят на следните критерии: валидна диплома за средно образование и задължително кандидатстващият и родителите му да не са корейски граждани. Нужна ви е и виза. Вашият прием зависи от академичните ви постижения до този момент и от потенциала, който покажете, от личните ви умения и таланти и от лидерските ви качества. Комисията по приема ще вземе предвид няколко фактора – среден успех от дипломата или GPA, учебният план, мотивационно писмо, препоръки. Ще се обърне внимание и на всякакви сертификати и специални квалификации като владеене на език, например.

 

Настаняване в университета в Сеул

Сеулският национален университет предлага квартири на повечето си чуждестранни студенти в студентски общежития и семейни общежития за женени (graduate students) с деца. За жилище на свободен наем в Сеул ще трябва да отделите между 1 000-1 200 евро на месец за жилище от около 70 кв.

Академичен календар в Сеул

Академичната година в Сеулския национален университет започва през март и завършва през февруари. Една академична година има 2 редовни семестъра – пролетен и есенен, които са с дължина по16 седмици и 2 сесии по 6 седмици през лятната и зимната ваканция.

Има и други университети. Но те като цяло отстъпват по престиж и международна разпознаваемост. Прави впечатление, че почти всички от водещите университети в страната са разположени в столицата Сеул. Това говори много за възможностите за развитие в града.

       Топ 5 на университетите в Южна Корея

Място в света              Университет

36 Seoul National University
40 KAIST
83 Pohang University of Science and Technology
86 Korea University
100 Sungkyunkwan University (SKKU)
 
 
 
 

Източник: QS Ranking

Какви са таксите и разходите

Таксите варират според специалността и според типа университет. В Южна Корея има както държавни, така и много частни университети. Естествено – обучението във вторите излиза по-скъпо. Колко точно? С уговорката, че правим сравнително грубо осредняване може да посочим суми като 2 500 долара (за хуманитарните специалности, право и т.н.) или до 5 000 долара (за трудни специалности като медицина и стоматология) на семестър.

Това безспорно е по-евтино от американските и английските университети, но по-скъпо от тези в повечето страни от Западна Европа. Цената не трябва да е единствената мотивация при избор на Южна Корея за образование. Важно е, човек да има и искрен интерес към културата на Източна Азия. Хубавото е, че има много възможности за стипендии:

Възможности за стипендии

Някои университети предлагат до три вида стипендии: Грантове за международни студенти, стипендии за отличен успех и стипендии за работа и образование. При първите две стипендии получателите може частично или изцяло да бъдат освободени от таксите за прием и обучение, докато при третият вариант парите се превеждат всеки месец по сметка на студена. За тези стипендии се кандидатства всеки семестър. Ако се спрете на конкретен корейски университет, непременно се заинтересувайте за точните условия и изисквания към студентите там.

Намиране на жилище

За жилище на свободен наем в Сеул ще трябва да отделите между 1 000-1 200 евро. Звучи доста солено… и определено е такова. Но, не забравяйте, че има възможност да си делите тази сума със съквартиранти. За 1200 евро може да намерите жилище под наем с площ около 70 квадрата. Реално 3-ма съквартиранти са напълно достатъчни, за да смъкнат чувствително финансовата тежест от наема.

Нещото, което задължително трябва да съобразите с намирането на жилище е транспорта. Най-добрите университети са в Сеул. Ако не там – в други наистина големи градове. Би било ужасно ако се налага да пътувате по 2 часа напред-назад в трафика. Корейците са организиран народ, но трафика си е трафик. Потърсете информация в местни сайтове за квартири. Някои от тях имат и английски версии. Разпитайте и колегите си в университета – винаги ще се намери някой с подходяща информация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top