fbpx
Начало » България » Ще отворят ли училищата в Англия на 1-ви юни?

Ще отворят ли училищата в Англия на 1-ви юни?

  • bobi
  • 13 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Ще отворят ли училищата в Англия на 1-ви юни?

В България е ясно – ще довършат учениците годината дистанционно. В Австрия пък тръгват на малки групи. Всички по света имат план на действие. Интересното е обаче че Англия все още не може да състави конкретен план и решенията се променят всеки ден.

Последната официална информация беше, че училищата в Англия все пак ще довършат учебната година в клас, а планираното възобновяване на учебните занятия бяха за 1-ви юни. И все пак тази дата не беше официално обявена, а по-скоро препоръчителна, „ако процентите на заразяване и други тестове на правителството позволят“.

Въпросът е, че по темата с датата се надигнаха много директори, учители и организации, които казаха, че датата е невъзможна.

Пол Уитмат, които е ръководител на националната асоциация на учителите, беше изслушан в парламента, като каза категоричната теза, че датата е невъзможна. Като една от причините посочи, че много от училищата няма да успеят да поемат толкова много ученици. Планът беше да се настаняват по 15 ученика в класна стая. Въпросът е, че много от класните стаи са малки, няма да имат учениците два метра разстояние и е на практика невъзможно 15 деца да се съберат в една класна стая при тези условия.

Затова продължава да се коментира темата за отваряне поетапно на всяко едно училище – първо едни класове, през следващата седмица останалите.

Другият проблем е как родителите ще пуснат децата си на училище. Дали родителите вярват на образователната институция? Защото риск винаги има и родителите не са склонни да го поемат.

Според Пол Уитман срокът от 1-ви юни е много скоро. Хубаво е да се даде време от 5 или 6 седмици, за да може и депутатите и здравните организации и училищата, а дори и родителите да вземат отношение по това как да предпазят децата.

Най-актуалната тема за предпазването на децата е социалното дистанциране. Как може да се гарантира, че децата ще спазват дистанция от два метра? И тук не говорим само за класните стаи, ами за сградите, като цяло. Много училища нямат дори в коридорите достатъчно място за свободно преминаване на ученици на разстояние. Това добавя нови притеснения към вече наболялата тема. Училищата нямат ресурс да запазят здравето на децата. Отделно и служителите трябва да бъдат предпазвани. Това също е тема за нови разговори.

Към този момент предсто дебат между правителството, училищните организации и профсъюзите, за да създадат общ план за възобновяване на училищната дейност… Или с други думи – датата 1-ви юни е невъзможна!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top