fbpx
Начало » България » Ще има промяна в матурите заради ниските резултати

Ще има промяна в матурите заради ниските резултати

  • bobi
  • 10 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Ще има промяна в матурите заради ниските резултати

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това обяви министърът на образованието и науката Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив, предаде БНР.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър.

„Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове“, съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top