fbpx
Начало » България » Ще има ли удължаване на учебната година?

Ще има ли удължаване на учебната година?

  • bobi
  • 26 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Ще има ли удължаване на учебната година?

Учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас планира Министерството на образованието и науката. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, след като в Министерски съвет бяха съобщени новите мерки, влизащи в сила от петък – 27 ноември. Според тях всички ученици от първи до дванадесети клас излизат на дистанционно обучение за три седмици.

“Обмисляме да удължим учебната година на първи – шести клас на този етап с две седмици, като, в същото време, трябва да имаме предвид, че не е добре следващите седмици децата да нямат занимания”, каза министърът и обясни, че такава ангажираност може да се постигне с дни за проектни дейности и занимания по интереси. Целта на допълнителните седмици била да се компенсират не само образователните дефицити, които ще бъдат натрупани сега, а и тези от първата карантина.

В момента според графика на учебното време учебната година за децата от първи до трети клас приключва на 31 май, като след това имат още една седмица за проектни дейности – до 7 юни. За учениците от четвърти до шести клас краят е на 14 юни.

“Това, което обмисляме, е да разширим учебната година по линия на проектните седмици – такава има за учениците от първи до трети клас. Тоест, ако учениците решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни”, уточни Вълчев. Педагогическите съвети ще решат кога да бъде проектната седмица. Ако я оставят за накрая, тогава ще могат да организират и екскурзии.Докато за първи – шести клас има маневреност през юни, за тези от 7 и 12 клас по-скоро няма такава, защото им предстои кандидатстване. “Когато ваксините дойдат, учителите да бъдат от първата партида ваксинирани“, каза още Вълчев. Той се надява пълното преустановяване на учебния процес да е до Нова година, а след това ако се наложи, да има редуване на присъствено обучение с онлайн.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top