fbpx
Начало » Бакалавър » Щастлива развръзка за бригадите в САЩ за 2022 г.

Щастлива развръзка за бригадите в САЩ за 2022 г.

  • bobi
  • 04 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Щастлива развръзка за бригадите в САЩ за 2022 г.

Посолството на САЩ в България направи всичко възможно да удовлетвори всички заявки на български студенти, които имат желание за участие в програмата за обмен „Работа и Пътуване в САЩ 2022“, по-известна като студентска бригада или Work and Travel USA. Така песимистичните изгледи в края на февруари за едва 800 студенти, които да заминат тази пролет, се промениха и в края на април стана ясно, че почти 100% от заявилите интерес 3000 души ще имат възможност да пътуват. Това съобщиха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ, които партнират на програмата.

„Бихме искали да изкажем благодарност на Посолството на САЩ в България и най-вече на консулския отдел. Въпреки намаления си работен капацитети и ограниченията, произтичащи от пандемията, те взеха предвид интереса от страна на българските студенти и направиха така, че да насрочат необходимите интервюта по всички заявки, постъпили в агенциите за международен културен обмен, а студентите съответно да заминат навреме. Оценяваме високо този жест в условията на сложна международна политическа и епидемична обстановка“, каза председателят на Асоциацията Светлан Данев.

Много американски работодатели с бизнес, които очакват сезонна заетост, разчитат на студентите по международната обменна програма.

Болшинството от тях, желаейки да направят условията си по-атрактивни за студентите, актуализираха заплащането, което достигна невиждани досега нива от 15 – 20 долара на час, като същевременно предложиха и допълнителни бонуси, редуциране на разходите за настаняване, отстъпки за храна и др. По традиция сред българските студенти най-популярни като дестинации за лятна бригада са Източното крайбрежие, националните паркове и Аляска.

При стартиране на обработката на кандидатурите за визови интервюта през февруари, броят места, които консулството на САЩ предостави, беше изключително недостатъчен спрямо броя на вече записаните по програмата студенти. Очаквано, отпуснатите места бяха заети мигновено. Това предизвика недоволство сред кандидатстващите, а Асоциацията на агенциите за културен обмен инициира среща с  генералния консул на САЩ и неговия екип, на която представи и защити значително по-големите очаквания на кандидатстващите от България. След разговора, към настоящия момент прогнозите са, че всички желаещи, които отговарят на условията на програмата, ще могат да заминат за САЩ в периода 20 май – 15 юни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top