fbpx
Начало » България » Четири неща, които трябва да знаем, преди да поискаме увеличение на заплатата

Четири неща, които трябва да знаем, преди да поискаме увеличение на заплатата

  • bobi
  • 10 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Четири неща, които трябва да знаем, преди да поискаме увеличение на заплатата

Според доклад за 2019 г. от анкета американската компания Harris Poll, 1000 американци, 42% от работниците заявяват, че най-високата им цел в кариерен план за 2020 г. получаване на повишение. Но да се застъпваш за себе си и да искаш това, което заслужаваш, може да бъде доста трудно, пише CNBC.

„След като започнах кариерата си като мениджър продажби, за да стана изпълнителен директор на компания с 200 служители, бях от двете страни на масата за преговори“, казва Кара Голдин, изпълнителен директор на компания. „Като лидер, целта ми е да направя така, че всички да се чувстват оценени и насърчавани да следват това, което искат. Но има и доста добри стратегии, с които може да получите повишаване, и малко хора мислят за тях“. Ето четири неща, които изпълнителният директор споделя, и които служителите трябва да имат предвид, преди да поискат увеличение на заплатата.

1. Има „подходящо“ време да поискате повишение

Подходящото време е едно от нещата, с които трябва да се съобразим. „Искането на повишение на заплатата ни по време на прегледа за ефективността и финансовото състояние на компанията е идеално. Точно тогава се разбира колко средства има за преразпределяне“, казва Голдин. Има обаче някои изключения. „Може би някой от вашия екип е напуснал, а вие сте поели повече отговорност. В тези моменти има смисъл да се обърнете към вашия мениджър относно увеличаването на заплащането ви.“

2. Правете си проучвания, но знайте къде са границите

Разбира се, всички бихме искали да печелим 1 милион долара годишно, но преговорите ви ще бъдат по-успешни, ако ясно разберете пазарните и фирмени норми за вашата роля във фирмата. Преди да започнете преговори, направете някои проучвания на сайтове като PayScale и Glassdoor, за да видите какво правят другите с вашите работни задължения и дългогодишен опит. Безсмислено е, когато някой кандидат се опитва да поиска повече от това, което обикновено дава компанията за позицията, която той желае.

Ако вече сте били в компанията известно време, помислете за минали повишения, които сте получили. Ако никога не сте получили повече от 5% повишение, искането на 10% няма да проработи, освен ако нещо съществено не се е променило в организацията или вашата роля на служител. В моята компания имаме ясни граници за заплати за конкретни позиции, с които общуваме в началото на процеса на интервю. Така че е разочароващо, когато кандидат се опитва да поиска повече от това, което обикновено даваме. Рядко води до успешна сделка.

3. Докажете своята стойност

Увереността е най-добрият ви инструмент. Когато хората вярват в себе си и го подкрепят с действията си, аз съм по-склонна да отговоря на искането им за повишаване, за да мога да ги поддържам щастливи и мотивирани. Уверете се, че сте дошли на масата за преговори с доказателство за стойността си, която е безценна за компанията. Какви са проблемите, за които сте помогнали да се решат, идеите за увеличаване на приходите, с които сте допринесли?

Жизненоважно е да сте оптимистичен играч в компанията. Влиятелен член ли сте в екипа? Ще научат ли другите за вашата работна етика или отношение? Ако имате отзиви или бележки от вашите колеги или мениджъри, представете ги при преговорите си за по-висока заплата.

4. Твоят тон може да повлияе на отговора

Най-лошият начин да достигнете до преговори е с манталитет „аз срещу тях“. Ако сте отворени за преговори е по-лесно да получите желаната цел. Бъдете креативни – например, ако шефовете ви не могат да отговоря на искането ви за заплата, то предложете други стимули за вас в замяна. Когато покажете желание да преговаряте с хората, е по-вероятно да те искат да работят с вас, за да намерят компромис, който прави и двете страни щастливи.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top