fbpx
Начало » България » Кристиан Митов: Чужденците нямат никакво очакване от София и затова се впечатляват от всичко!

Кристиан Митов: Чужденците нямат никакво очакване от София и затова се впечатляват от всичко!

  • Елвира Юрукова
  • 09 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кристиан Митов: Чужденците нямат никакво очакване от София и затова се впечатляват от всичко!

Всяка сутрин пред Съдебната палата в София се събира голяма група от чужденци от цял свят, които тръгват на Free Sofia Tour – безплатна обиколка на забележителностите на града, събрала хиляди хора от над 200 държави от всички континенти за цели 8 години.

 

Какво представлява Free Sofia Tour и как е създадена?

Free Sofia Tour е първият от проектите на “Сдружение 365”. Това е безплатна туристическа обиколка на София на английски език и от тази година на испански език, която се провежда ежедневно от 10, 11 и 18 часа със старт на Съдебната Палата в София.

Обиколката стартира на петък 13 август 2010 година. Първите 4 гида регистрират и сдружение през октомври 2010 г. Постепенно организацията се разраства като в момента има около 50 лицензирани, професионални гида в София и Пловдив и проекти сред които: Free Sofia Tour, Free Plovdiv Tour, Communist Tour, Culture Tour, Kapana Tour, Alternative Tour и Free Sofia School.

Как протича една разходка? През кои места минавате?

Една обиколка продължава около 2 часа като се минава през основните забележителности на София като: Съдебната Палата, Св. Неделя, Статуята на София, Римските разкопки на древна Сердика, Площадът на толерантността, Централната Софийска Баня, Площад независимост, Ротондата Св. Георги, Народния Театър Иван Вазов, Националната Художествена Галерия, Църквата Св. София и Храм-паметникът Св. Ал. Невски.

Какво е преимуществото ви пред мобилните приложения или картите?

Разбира се, зависи кого питате. Има хора, които искат да ползват мобилни приложения, има хора, които искат да ползват карта, а има и хора, които искат да си общуват с други хора и да се запознаят с местен, който да ги разходи из своя град и да им разкаже как тя/той вижда своя град.

Чужденците на кое се впечатляват най-много? Какво казват?

Чужденците нямат никакво очакване от София и затова обикновено се впечатляват от всичко: колко е чиста София, колко е модерна, колко са дружелюбни хората тук, колко е вкусна храната и др.

Какви народности посещават най-често София?

На нашата обиколка най-многобройни са гостите от Западна Европа, Израел, САЩ и Австралия. Обикновено идват тук, защото никога не са били и искат да видят някоя нова страна, която е лесно достъпна като дестинация.

Средно по колко хора минават на месец?

Посещаемостта на обиколката ни варира спрямо няколко фактора като сезон, цена на билетите на нискотарифните авиокомпании и атмосферните условия. На обиколката ни тази година идват приблизително толкова хора, колкото идваха и миналата година.

Създават ли се приятелства от тази инициатива? Например някой от вас посещавал ли е друга страна по този начин?

Преди 6-7 години на една от обиколките имаше няколко гости, с които след обиколката отидохме да вечеряме в един ресторант. На края на вечерята реших да ги почерпя и всички останаха много изненадани как така съм им направил безплатна обиколка, а после съм ги и почерпил. Минаха няколко години и един от тези гости от Австрия, който при първото си посещение беше по работа във министерството на финансите, сега се беше върнал в София с неговата приятелка, за да разгледат и други части на България, защото много му беше харесало и беше останал приятно изненадан от хората тук. Като се беше върнал втория път, специално ми беше писал, за да се видим и да вечеряме, за да ме почерпи сега той 🙂

Какво мислят чужденците за България? Дали някой може да я посети и за втори път?

Повечето гости си планират по 2-3 дни престой в София. След това остават доста впечатлени от града и като го опознаят малко стават любопитни за други места в България и съответно искат да се върнат.

Има ли нещо, което не им харесва на чужденците в България?

Разбира се, това зависи от индивидуалното изживяване на гостите, но в повечето случаи остават доста доволни от престоя си тук.

Имате ли наблюдения дали научават български думи при престоя си и коя дума най-често използват?

Разбира се като посетители в чужда държава, гостите ни се опитват да научат по някоя дума като най-разпространените са “благодаря” и “наздраве”.

Как могат да ви намерят хората? Дали става и за българи? 😉

Информация за Free Sofia Tour има на нашата интернет страница, в социалните медии, какво и наш флаер в повечето хотели и информационни центрове в София. Обиколката е отворена, както за чуждестранни посетители на столицата, така и за българи.

Интервю на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top