fbpx
Начало » България » Четири пъти се е увеличил броят на карантинираните ученици

Четири пъти се е увеличил броят на карантинираните ученици

  • bobi
  • 05 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Четири пъти се е увеличил броят на карантинираните ученици

Към днешна дата 654 паралелки в училищата и групи в детските градини в страната са карантинирани заради COVID-19, като от тях 622 са училищните паралелки, а 32 са групите в детските градини. Това каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той съобщи, че карантинираните учители в страната към днешна дата са 1,1 процента, а към 15 септември са били 0,61 процента. Най-много сега са карантинираните учители в Монтана – 2,18 процента, а най-малко са в Плевен – 0,43 процента.

Министър Денков каза, че към днешна дата 1,21 процента са карантинираните ученици и деца, което е четири пъти повече спрямо 17 септември т.г. Най-много днес са карантинираните ученици в Перник – 2,57 процента, а най-малко са в Смолян – 0,4 процента.

Общо четири училища в страната са изцяло на онлайн обучение. Това са училището в село Света Петка, Велиградско; училището в село Владо Тричков, Своге; както и две училища в град Бяла Русенско. Има и една детска градина на дистанционно обучение, която е в село Мокреш, област Монтана.

Малко над 35 процента са ваксинираните учители с „първа и втора игла“, но за съжаление, след 15 септември имаме много бавно нарастване на процента на ваксинираните преподаватели и този темп, който имахме през август, в момента се позагуби, заяви образователният министър. Той съобщи, че от МОН са изпратили писма до директорите на училищата, ако имат желание учителите, отново да бъде организирана информационна кампания – „за ползата, вредата, както и за това кои са болестите, за които трябва да се внимава“.

Към днешна дата ваксинираните ученици и деца с „пълен курс“ са 3,07 процента, а 0,57 на сто са с „първа игла“, което означава, че ваксинацията им ще завърши скоро. Така общо ваксинираните деца и ученици са малко над 3,6 процента, отбеляза министър Денков. Той припомни, че Габрово е в тъмночервената област и там учениците учат на ротационен принцип.

Изпратихме уточнение до Регионалните управления по образованието и към директорите на училищата в страната, че „ако 10 процента от учениците в даден випуск са карантинирани или болни, може випускът да излезе в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение“. Няма нужда карантинираните да са 10 процента в цялото училище, уточни образователният министър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top