fbpx
Начало » България » Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти!

Днес е студентският празник и почти 240 000 студенти в страната празнуват. Очаква се голяма част от тях да отбележат 8 декември в големите градове и студентски центрове София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград, както и в различни курорти в страната. Най-предпочитани са Банско и Боровец.

Според изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма се очаква младежите да похарчат за празника си общо над 15 млн. лв. Според статистиката студентите средно са заделили по 60 лева за празника.

На самия 8 декември, както и през уикенда, е предвидено засилено полицейско присъствие както в курортите, така и по пътищата в страната.

От „Пътна полиция“ отправиха препоръки за безопасно пътуване. Над 4000 полицаи в цялата страна ще бъдат ангажирани за студентския празник и ще следят по курортите, в заведенията и на пътя, за да не се стигне до инциденти.

Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени и на всички входове и изходи на големите градове. Автопатрули на КАТ ще бъдат дежурни в по-големите курорти, в които ще празнуват по-голяма част от студентите.

Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени и на всички входове и изходи на големите градове. Автопатрули на КАТ ще бъдат дежурни в по-големите курорти, в които ще празнуват по-голяма част от студентите.

Студентският празник – 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) – един от които е и Свети Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.
На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.
Сега студентите у нас във всичките 51 висши училища (37 държавни и 14 частни) са 237 938, като от тях в държавните университети учат 197 108, а в частните – 40 890.
По повод празника Столичната община ще пусне денонощни автобуси в нощта на Студентския празник. Автобусите от линиите 94 и 280 ще обслужват столичани през нощта на 8-ми срещу 9-ти декември. Превозните средства ще се движат през 75 минути. Маршрутите на двата автобуса се движат от центъра на столицата през „Цариградско шосе“ до жк. „Студентски град“.
Честит празник, студенти! 
от екипа на списание „Образование и специализация в чужбина“ 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top