fbpx
Начало » България » Цял клас си смени училището заради учителка по математика

Цял клас си смени училището заради учителка по математика

  • bobi
  • 19 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Цял клас си смени училището заради учителка по математика

Цял клас смени училището, за да последва учителката си по математика Правда Найденова. Историята разказа във фейсбук Марина Вълевска, майка на едно от момчетата. Найденова поела една от математическите паралелки в 5-и клас в 125-о СУ “Боян Пенев” в столичния кв. “Младост 1”. “30-годишна, амбициозна, мила, справедлива, умна, знаеща жена. Тя плени децата. Беше с тях по 13 часа седмично. И това не беше достатъчно. Помъкна ги на походи по планините през уикенда.

Викаше ги извънредно в училище, за да ги подготвя за състезания.

И всички деца ходеха. С желание! Направи група във вайбър с децата. Там обсъждаха задачи и домашни. Участваше активно във фейсбук страницата на класа. Беше винаги на разположение. За деца и за родители”, разказва в поста си майката.

Деца и родители били шокирани, когато в края на учебната година се оказало, че Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен. Родителите поискали среща с директорката, 3-часовите спорове не завършили с консенсус. “Смислен отговор не получихме. Имаше зле скалъпени обвинения за несвършена работа, които ние отхвърлихме лесно с факти”, пише Вълевска. Извадили 3 листа с имена, медали и грамоти от състезания по математика през годината.

На обявен за поста конкурс се оказало, че Найденова не отговаря на изискването да е учител едновременно по математика и информатика, за да преподава в създадената интерактивна стая за обучение. А именно с подготвените от нея документи училището е обявено за иновативно от МОН, разказва още майката.

“Трудовият ѝ договор беше срочен до 30 юни и не беше подновен. Г-жа Найденова беше за първи път в нашето училище. Установихме пропуски в трудовите ѝ задължения. Едно от грубите нарушения беше, че извеждаше учениците извън училище, без да уведоми училищното ръководство и без да има издадена заповед”, разказа пред “24 часа” и.д. директорът на 125-о СУ Венелина Николова. Установили също, че не спазвала т.нар. тематични разпределения.

Венелина Николова

Темите се записват в дневниците, някои от тях ги нямаше, т.е. не са били преподадени, допълни Николова.

Нямаше аргумент за неподновяване на договора ми, обясни пък самата Правда Найденова. Тя е завършила математика и информатика във Великотърновския университет. Има магистратура по електронно обучение в Софийския университет, както и следдипломна квалификация по начална педагогика.

Учителката не очаквала реакцията на родителите, те сами намерили училище. Попитали я дали е с тях. Разбира се, че съм с вас при този жест, отговорила Найденова.

Родителите решили да търсят ново училище. Директорът на 128-о СУ “Алберт Айнщайн” Юлиян Плачков ги изслушал. Той вече бил обявил конкурс за учител по математика, а Найденова се оказала единствен кандидат. Така 18 от 27 деца тръгнали на 15 септември в ново училище, но със старата си класна.

Юлиян Плачков

“Родителите на петокласниците, които е водила, са изключително доволни от нейната работа като класен. Занимавала ги е с извънкласни дейности. Били са на състезания по математика, а ние бяхме обявили свободно място, без да знаем за случая. Когато я назначихме, родителите на групички започнаха да идват с молба да преместят децата си”, разказа за Плачков.

Важното е спокойствието на децата да се запази, важна е връзката между учителя и родителя, допълни Плачков. Според него назначаването на Найденова било щастливо стечение на обстоятелствата.

Източник: www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top