fbpx
Начало » България » Цяла България се надигна срещу ученик! До кога ще търпим?

Цяла България се надигна срещу ученик! До кога ще търпим?

  • bobi
  • 01 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Цяла България се надигна срещу ученик! До кога ще търпим?

Една от най-дискутираните теми в България е за образованието. Постоянно има оплаквания – няма да ми стигнат страниците само да изброя нещата, за които сме недоволни. Стане ли дума за тази наболяла тема – разговор и дискусия може да има с часове.

Проблемите са адски много – никой не отрича. То така си върви от години – принципно едни казват, че нещата се оправят, други че се влошават. При всички случаи – безпристранен никога не можеш да останеш по тази тема.

Често първо обвиняваме държавата и в частност министерството – че няма пари или че не си вършат качествено работата. После обвиняваме образователната система – има нужда от спешни реформи. Рядко обвиняваме и учителите. Но въпросът е дали трябва да обвиняваме учениците?

Едно клипче се върти в нета. То не че се върти, ами направо превъртя нета. Коментарите са стотици хиляди, гледанията също. На него едно момче се държи меко казано ужасно с учителката си. Държи в ръцете дървена пръчка. Удря по телефона на учителката си. Накрая взима дневника и решава сам да си напише оценка. За по-наблюдателните във видеото ще ви стане ясно, че това не се случва за първи път. Никой не е чак толкова изненадан от реакцията на момчето. Децата се правят, че нищо не се случва – убеден съм – от страх. Учителката, също от страх – не може да реагира. Всички се страхуват от този малък хулиган. Той е страшилището на училището…

Това е тъжна картинка, защото явно има с какво да уплаши и учениците, както и учителката. Явно не го прави за първи път. Обаче ако учителката беше ударила ученика – леле, мале! Непозволено е – престъпление. И най-вероятно ще сте прави. Но той, като удря по телефона на учителката и командва в час и взима дневника – това защо трябва да не е престъпление. Първо питаме всички – Къде са родителите на това дете?! Е, то е ясно. Ако детето беше израснало в здраво семейство – нямаше да се случи това. Но какво сега? Кой да обвиним – детето или родителите? Или и 2-те страни. Или никой? Кажете вие, не мълчете. Какво трябва да се направи? Да се самосезира Министерството? Окей, аз съм убеден, че вече е направено – да видим какво ще се случи.

Видяхте и второто видео. То е още по-покъртително. Учителката е решила да напише 3-ка на ученика и той си позволява почти да я удуши, уж от „радост“ и да блъска в цялата класна стая. На всички ни е ясно, че учителката е написала 3-ката под натиск. Ама окей – проблемът да е в тройката.

Знаете ли кое е най-тъжното? Ако това видео не беше станало вайръл, нямаше да забележим какво се случва в някои училища. Бъдете убедени, че такива неща не се прецедент. Има ги и по други училища. Въпросът е какво да правим, как да се справим с този сериозен проблем?

Липсата на възпитание, липсата на родители и липсата на правилен пример в живота на тези деца ги прави да бъдат агресивни и деспотични. То, те като нямат любов в сърцета, трябва да го изразят по агресивен начин навън. Така те се превръщат в тирани. Много тъжно…

Няма какво да направим. Ние като общество направихме достатъчно – шервахме наволя, казахме си мнението – вече органите на реда трябва да вземат отношение. Аз обаче се притеснявам много и за детето, което е снимало видеото. Ако малкия се сети кой е седял там, може да отиде и да се разправя с оператора на видеото. А това е доста притеснително, защото цялата агресия на детето ще се излее върху оператора. Притеснения много… Надяваме се само да се вземат мерки. Максимално бързо – няма време!

Финал:

Иначе като за финал цитираме и новата позиция на Министерството на образование:

„Категорично осъждаме всяка проява и форма на тормоз в училищната общност, която включва учители, ученици и родители. Ние дори многократно сме апелирали родителите и учителите да работят заедно, за да може да се създаде хармонично общество, в което децата да се научат на ценности“, заявиха от МОН.

От Регионалното управление на образованието в Пловдив са стартирали процедура по преместване на детето както в ново училище, така и в учебна форма, различна от дневната.

„Очевидно дневната форма на обучение не работи за това дете и то се изморява. Докладът по преместването му е стартиран два дни преди да се разиграе ситуацията, на която сега сме свидетели. Самият ученик е наказан с „изключване“ преди месец, заради подобни прояви. Това не е инцидентен случай при него“, каза пред Канал 3, Иванка Киркова, шефът на РУО-Пловдив.

„Редно е да кажем, че не можем да обвиняваме само ръководството, педагозите или учителите. Детето има някакъв вид поведенчески проблем, с който трябва да се работи в семейството. Разбира се, че всички осъждаме тази проява на агресия, но и като общество трябва да се стремим да помогнем за разрешаването на този проблем. С детето са работили не веднъж психолози и специалисти. Той е изключван не веднъж и аз имам не леката задача сега пак да намеря ново училище за него“, каза тя.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top