fbpx
Начало » България » Цитат на деня: Корупцията започва с тарикатите в училище

Цитат на деня: Корупцията започва с тарикатите в училище

  • bobi
  • 22 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Цитат на деня: Корупцията започва с тарикатите в училище

„Корупцията в обществото ни започва тук, от децата. Те търсят начини да надхитрят системата и който е учил и се представя добре е осмиван като зубрач и натегач, а хитреците, които мамят на тестове, са смятани за герои.“

Това заяви на пресконференция в Загреб президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която през февруари напуска поста, след като изгуби на изборите преди седмица. За поражението ѝ помогна и гласуването за популярен изпълнител, който отклони част от гласовете без шанс да победи.

Преди месец бившият премиер Иво Санадер, в чието правителство тя бе министър, бе осъден на 6 години затвор за получаване на 10 млн. евро подкуп заради сделка в енергетиката. Грабар-Китарович твърди, че е била изолирана от групата, взимаща най-важните решения в правителството, и не е знаела за личната корупция на министър-председателя.

Корупцията е вкоренена в обществото ни, добави тя пред журналистите, но започва от класната стая. „Тя не е само в политиката. Днес е много по-добре отпреди, но не е само в политиката. Много често ние дори не осъзнаваме какво е корупция. Когато ходите на лекар, всеки носи цветя, бонбони и такива неща – станало е обичай. Майка ми беше неотдавна в болница и приятели ме питат защо не съм занесла нещо, защото медицинските сестри винаги очаквали. Няма да участвам в такава корупция. Бих занесла кошница с плодове за Коледа, някакъв малък коледен подарък… и толкова.“

Грабар-Китарович допълва, че надеждата ѝ е в младите хървати, отиващи по други държави, да се върнат и да донесат различен морал и работни обичаи. Проучване на Евробарометър показва, че 59% от хърватите казват, че са засегнати от корупция във всекидневието си, а 16% – че лично са участвали в даване или искане на подкуп.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top