fbpx
Начало » България » Цел е максимално дългото присъствено обучение, детските градини ще се затварят само в крайни случаи

Цел е максимално дългото присъствено обучение, детските градини ще се затварят само в крайни случаи

  • bobi
  • 18 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Цел е максимално дългото присъствено обучение, детските градини ще се затварят само в крайни случаи
44 000 таблета

В условията на пандемия МОН прави всичко възможно да подготви системата за поредната вълна от коронавирус, за да осигури обучение с най-малък риск. Наша основна цел е осигуряването на максимално дълго присъствено обучение. Документът е изпратен за съгласуване в МЗ. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков от трибуната на НС.

Той увери, че образователните институции ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, а именно – когато страната влезе в тъмночервената зона. Ако България е в жълтата или оранжевата зона, институциите ще продължават да работят. При карантиниране на ученик, негов учител поема обучението му в електронна среда.

„Към дистанционно обучение преминават първо учениците от 8 до 12 клас. Най-малките деца ще учат онлайн само при крайна необходимост. В червения сценарий училищата работят по график за преминаване към дистанционно обучение. Ако 14 дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, всички ученици преминават към дистанционно обучение“.

Министърът обясни, че по желание на родителите на ученик, може да се премине към дистанционно обучение в рамките на 30 дни, но в този случай разходите за това се поемат от родителите. Той увери, че детските градини ще се затварят само в крайни случаи.

„За да стимулираме образователните институции, издаваме сертификати за персонал, който е над 705 ваксиниран“, каза още той.

„Министерството ще осигури необходимите дигитални средства. Миналата седмица беше обявена обществена поръчка за таблети. Работим за достъп на всички ученици до интернет“, обяви проф. Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top