fbpx
Начало » Бакалавър » Цедката“ на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна, „фунията“ на входа – широка

Цедката“ на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна, „фунията“ на входа – широка

  • bobi
  • 08 ян. 2024
  •  Коментарите са изключени за Цедката“ на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна, „фунията“ на входа – широка

Висшето образование трябва да създава търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас.Това каза пред БНР проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По думите на ректора на СУ „цедката трябва да е ситна“ на изхода на ВУЗ-а, фунията не трябва да е така широка, както е на входа:

Да се залага на качество. Вече има външни оценителни системи. Бяха направени положителни стъпки през последните години със създаването на изследователските университети. Висшето образование би трябвало да създава хора, които да си дават сметка колко малко знаем за света около нас и това да ни смирява, да ни прави по-търсещи, по-внимателни и преценяващи добре положителните и отрицателните явления“.

Според проф. Вълчев досегашният модел на финансиране на висшите училища, който зависи основно от броя на приетите студенти в тях, е доказал, че е неефективен и не води до подобряване на качеството на образованието: „Затова ще заложим на няколко важни неща и мисля, че има разбиране и в политическите среди, и в МОН да потърсим модел, който стимулира качеството. И хората, които излизат с дипломи от висшите училища, да бъдат подплатени с определен брой знания. Защото няма нищо по-лошо от специалист, който претендира, че може да изпълнява определена дейност, притежаващ съответната диплома, който няма съответните знания и умения, за да се справи с позициите, на които се изправя“.

Във връзка с бума в развитието на технологиите, проф. Георги Вълчев заяви, че в името на развитието на икономиката не трябва да се подценява хуманитарното познание: „Разбира се, че трябва да се развиват технологиите, но трябва да се отделя достатъчно внимание и на страничните ефекти от тях. С времето се генерират огромни проблеми в обществото и това се забелязва не само у нас. Това са световни тенденции, които се отчитат дори и в най-развитите страни. Една от амбициите ни е да успеем да върнем тази цялост на познанието. … Трябва да извървим този път на обратно съединяване на знанието, т.е. формиране на широкоспектърни колективи – едните да се занимават с едното, а другите да виждат как тези процеси се отразяват в друга посока. Това е една от най-сложните задачи пред съвременния свят. СУ трябва да бъде един от пионерите в България на това възвръщане на единността на знанието“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top