fbpx
Начало » България » Храненето на учениците в София – по нови правила

Храненето на учениците в София – по нови правила

  • bobi
  • 19 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Храненето на учениците в София – по нови правила

„Аз лично инспектирам столовете в училищата в квартал „Триадица“ каза в „Преди всички“ кметът на столичния район – Димитър Божилов, който обядва с учениците, за да следи качеството в столовете.

Предстои промяна в правилата за избор на фирмите, които осигуряват храната в столовете и да се засили контролът  по качеството на храната в училище.

„При нас мина конкурса за фирми по стария ред. Но и по стария регламент, след сигнал в 126-о училище, прекратихме договора на фирмата там. Така че при воля – и без промени биха могли да се постигнат резултати.“

„Аз всяка седмица, от месец насам ,анализирам храна от произволно избрано училище и проверявам храната. Миналия петък бях в 47-о училище и честно казано не беше лоша храната“, посочи кметът на „Триадица“.

По повод новите правила за избор на фирма Димитър Божилов заяви, че това е въпрос на преценка на всеки районен кмет, който ще трябва да организира такъв конкурс.

„Винаги би било добре самото училище да организира такъв конкурс, но те в момента нямат този административен капацитет. Ръководствата на училищата имат други задачи“, подчерта Димитър Божилов.

„И сега никой не е лишил районната администрация или директора, или органите на РЗИ и Агенцията по безопасност на храните да контролират процесите. И сега, а и по новата наредба това се повтаря.

Органите на ръководството в училищата и медицинската сестра също могат да проверяват качеството на храната“, обясни той.

По думите на Божилов при тях постъпват сигнали относно качеството на храната в училищните столове, но те не са много.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top