fbpx
Начало » Бакалавър » Хотелският мениджмънт – новата търсена специалност

Хотелският мениджмънт – новата търсена специалност

 • bobi
 • 05 май 2023
 •  Коментарите са изключени за Хотелският мениджмънт – новата търсена специалност

Хотелският мениджмънт е нова специалност и се занимава с управлението и осигуряване на безопасността и комфорта на клиентите в даден хотел, ресторант или развлекателно заведение.

Хотелският мениджмънт се фокусира и над удовлетвореността на посетителите, които от своя страна ще бъдат лоялни и ще се върнат пак и дори ще разкажат на своите близки. Те пък ще решат също да го посетят и се получава една мрежа от контакти, която хотелският мениджмънт осигурява.

Затова, когато учите тази специалност, вие трябва да бъдете всестранно развита личност. Ще ви се наложи да учите търговия, бизнес администрация, логистика и дори психология. Всичките разнородни предмети получат професията хотелски мениджър.

Най-общо обучението по хотелиерство e вид образователна степен по бизнес администрация, но с ясна насоченост към туризма и управлението на хотелския бизнес. То включва изучаването както на общи предмети като счетоводство, финанси, маркетинг, човешки ресурси, пиар, бизнес стратегия, така и на по-конкретни като логистика, кулинария, събитиен мениджмънт, производство на храни и напитки и т.н.

История на специалността

Хотелският мениджмънт като отделна специалност се заражда в Швейцария. През 18. век алпийската държава е водеща туристическа дестинация, отличаваща се с високо качество и внимание към детайла. Неслучайно и образователни програми в сферата на туризма възникват именно там и по-конкретно в следствие на нуждата от систематизиране на хотелското управление.

Университетът École hôtelière de Lausanne (EHL), създаден през 1893 година, поставя началото на обучението в сферата на хотелиерството. И до днес EHL е един от лидерите в света по такъв тип образование. След него редица други специализирани висши училища отварят врати в Швейцария. По-късно образователни програми по туризъм и по-специално по хотелиерство възникват и в много други университети по цял свят. Днес съществува разнообразие от бакалавърски и магистърски програми, съчетани с възможности за стажове и кариера във водещи хотели.

Вашите конкретни задължения 

Както разбрахте, управлението на хотелиерството е широко поле, което включва, освен ежедневните административни, оперативни и търговски дейности, така и доза маркетинг и психология към клиентите.

Основните задължения навсякъде са различни, защото много зависи от средата, в която работите, както и от йерархията в хотела. Но най-общо:

 • Ще сте фокусирани над счетоводството и най-вече – бюджетирането
 • Ще интервюирате, обучавате и управлявате персонала на хотела
 • Ще подпомагате целия екип в ежедневните операции
 • Ще оптимизирате бизнеса на хотела
 • Ще работите със жалбите и запитванията на клиентите
 • Ще се грижите за здравето и ще осигурявате безопасността на клиентите 

В България и по света 

В България конкретните програми в областта не са широко разпространени, но в чужбина и в конкретни страни хотелският мениджмънт е предпочитана опция от хиляди студенти. Ще срещнете наименования като ”Hotel and Hospitality”, “Hotel Management”,”Leisure Management”,  както и редица по-специализирани програми в областта на ресторантьорството и организирането на събития. 

България 

Както казахме, в България тази специалност е застъпена, но не толкова в основи. Като начало, първо в гимназиите се учи, но в професионалните училища по туризъм, които подготвят кадри за бранша още от средното образование.

Имайте предвид, че, ако учите само средно образование, то гимназиите подготвят кадри само за оперативни дейности, като специалисти по кетъринг, готвачи, хора на рецепция и прочие. Ако искате да се развивате наистина в тази професия, задължително трябва да учите и висше образование.

Най-общо може да изберете специалността „Туризъм“ и след това да специализирате в конкретната специалност – Hotel and Hospitality”, “Hotel Management” или ”Leisure Management”. 

ТОП 10 университети в България по Хотелиерство 

Място Университет Град
1. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ София
2. Международно висше бизнес училище Ботевград
3. Икономически университет Варна
4. Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград
5. Аграрен университет Пловдив
6. Лесотехнически университет София
7. Университет по хранителни технологии Пловдив
8. Висше училище по мениджмънт Варна
9. Нов български университет София
10. Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ Велико Търново

 Източник: Рейтингова система на висшите училища – МОН (секция „Туризъм“) 

Най-добрите университети в света за Hospitality and Hotel Management 

На-добрите университети в световен мащаб са швейцарските, за които ще говорим след малко. Но, освен Швейцария, и други дестинации са на високо ниво, като САЩ, Китай, Франция и дори Сингапур. Нека не забравяме, че всички специалности по туризъм са изключително близки до азиатските държави. Една от целите на университетите в тази част от света е да развива туризъма и все повече хора да научават за тези държави. Затова, ако сте решили да учите в по-далечна и нестандартна дестинация – не се колебайте много.

Имайте предвид, че много от бакалавърските програми са скъпи, а в САЩ могат да достигнат и до 50 000 долара на година. Затова първо проверете каква е таксата и какви са възможностите за стипендии. Почти във всеки един университет може да кандидатствате за стипендия.

Място Университет Държава
1. EHL – Ecole hoteliere de Lausanne Швейцария
2. University of Nevada – Las Vegas САЩ
3. Glion Institute of Higher Education Швейцария
4. Les Roches Global Hospitality Education Швейцария
5. SHMS – Swiss Hotel Management School Швейцария
6. Hotel School The Hague Нидерландия
7. Hotel Institute Montreux Швейцария
8. Cesar Ritz Colleges Switzerland Швейцария
9. Culinary Arts Academy Switzerland Швейцария
10. The Hong Kong Polytechnic University Китай

 Източник: QS Ranking 2021 

Най-добрите университети в Европа за Hospitality and Hotel Management 

Швейцария определено е начело на класацията за най-престижно и качествено обучение по хотелиерство. Швейцарските традиции залагат на обучение с практика, преминаващо от най-ниските до най-високите функции на един хотелски бизнес. Програмите включват задължителни стажове в едни от най-известните хотели и ресторанти в света.

Можем обаче да споменем за един недостатък – високите такси на обучение, които понякога минават и границите от 30 000 евро на семестър. Като прибавим и високия стандарт на живот, швейцарските училища по туризъм се оказват не особено достъпни за българския кандидат-студент.

Важно е да кажем, че най-престижните програми в Швейцария например приемът е много селективен и кандидатите се отсяват чрез интервюта. Стандартно бакалавърските програми са с продължителност 3 или 4 години, които включват поне един задължителен стаж, а магистърските – една или две.

За щастие, в Европа съществуват подходящи алтернативи като Нидерландия и Великобритания, които са разработили чудесни програми по швейцарски модел с много по-достъпни такси.

В Нидерландия, например, се намира един от най-предпочитаните университети за получаване на образование по туризъм – Hotel School The Hague. Университетът разполага със свои хотели и ресторанти в Хага и Амстердам, в които студентите имат възможността да се обучават на практика на всички тънкости в професията.

Бакалавърската програма е с продължителност 4 години и върви с всички практически обучения.

Място Университет Държава
1. EHL – Ecole hoteliere de Lausanne Швейцария
2. Glion Institute of Higher Education Швейцария
3. Les Roches Global Hospitality Education Швейцария
4. SHMS – Swiss Hotel Management School Швейцария
5. Hotel School The Hague Нидерландия
6. Hotel Institute Montreux Швейцария
7. Cesar Ritz Colleges Switzerland Швейцария
8. Culinary Arts Academy Switzerland Швейцария
9. IHTTI School of Hotel Management Швейцария
10. University of Surrey Великобритания

Източник: QS Ranking 2021

Реализация 

Завършилите специалността ще могат да кандидатстват за работа в ресторанти, хотели, казина, клубове и доставки за храна. Може да намерите работа като мениджъри на хотели, туристически агенти, в държавната администрация, мениджъри на заведения, ресторанти, клубове и дори като управители на круизни кораби.

С тази богата специалност, която сте изучавали, ако по случайност не успеете да намерите работа в бранша, не се притеснявайте! Другите браншове също са отворени за хора, като вас. Ще може да работите и в една от следните индустрии:

 • Маркетинг
 • Продажби
 • Връзки с обществеността
 • Човешки ресурси
 • Обслужване на клиенти
 • Туризъм
 • Финанси
 • Счетоводство

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top