fbpx
Начало » България » Хората искат най-много пари от бюджета за здраве, пенсии и образование

Хората искат най-много пари от бюджета за здраве, пенсии и образование

  • bobi
  • 22 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Хората искат най-много пари от бюджета за здраве, пенсии и образование

Най-силна подкрепа има за увеличението със 150 млн. лв. за хората с увреждания.

3/4 одобряват намаляването на чиновниците, показва проучване на център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019 г., докато 60% не го следят. Въпреки че по-големият дял не са заинтересовани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани смятат, че те са важни.

Това показва новото национално проучване на общественото мнение на изследователския център “Тренд”. 1004 пълнолетни българи са били анкетирани между 6 и 12 ноември 2018 г.

Всяка от основните точки, представени от кабинета, които са заложени в бюджета за следващата година, са достигнали до мнозинството от пълнолетните български граждани. В разбивките по демографски групи, видимо най-младите остават най-незапознати. Изключения относно запознатостта при общата картина правят увеличението с 40 млн. лв. на помощите за отопление, което е чуто/разбрано от малко над половината от всички анкетирани (53%), повишаването на максималния осигурителен праг (58%) и увеличаването на парите за здравеопазване (58%).

Повишаването на минималната работна заплата, увеличението на учителските заплати и пенсиите пък е достигнало до най-много хора, съответно 82, 75 и 74%. В демографските разбивки пък ясно личи, че сред заинтересованите лица (тези над 60 г.) почти всички (около 90%) са разбрали за предстоящото увеличение на пенсиите. Най-силна подкрепа сред анкетираните среща увеличението със 150 млн. лв. на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличаването на пенсиите (93%), повишаването на минималната работна заплата (92%), увеличаване на парите за здравеопазване (87%).

Най-ниска подкрепа събират параметрите, свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор (50%) и увеличаването на максималния осигурителен праг (52%), като въпреки това мнозинството от хората подкрепят тези мерки.

Традиционно мерките, свързани с намаляване на държавните разходи, са непопулярни сред хората, като единствената опция, която събира съществена подкрепа (75%), е  намаляване на броя на заетите в държавната администрация.

Съкращаването на броя на университетите по-скоро разполовява респондентите, въпреки че по-голямата част не подкрепят мярката (45%). Съкращаването на броя на културните институти, броя на линиите и влаковете на БДЖ и броя на болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение.

Там, където българинът вижда най-големи проблеми, са и сферите, в които според него трябва да се отделят повече средства, а именно – здравеопазване, социалната сфера и образованието.

Зададохме и въпрос, свързан с погасяването на държавните дългове, предвид намаляването им в последните години. Най-голям дял посочват, че не знаят или не могат да преценят (41%) и само 22% са на мнение, че моментът е подходящ.

Въпреки добрите макроикономически показатели 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. Това до голяма степен е следствие от ниското доверие на гражданите спрямо институциите, а не толкова върху техните наблюдения по сектори. Сферите, които българите традиционно намират за проблематични, пък се наблюдават най-сериозни натрупвания, като здравеопазването е типичен такъв пример.

Източник: www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top