fbpx
Начало » Бакалавър » Хиляди ученици и студенти ще могат да учат в чужбина

Хиляди ученици и студенти ще могат да учат в чужбина

  • bobi
  • 23 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Хиляди ученици и студенти ще могат да учат в чужбина

Около 15 000 ученици, студенти, учители, университетски преподаватели и младежи ще имат възможност за обучение или стаж по европейските програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ през тази година.

Някои ще трупат знания и опит в чуждестранни училища и университети, други ще обменят добри практики с европейски колеги, ще участват в международни събития по различни теми или ще опознават Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Повече от 46 млн. евро от средствата по „Еразъм+“ са за дейности в сферата на образованието и обучението, а останалите са в сектор „Младеж“.

 

Почти 80% от бюджета са предвидени за финансиране на дейности за мобилност, около 17% са за партньорства за сътрудничество и малки партньорства, останалите около 3% са  за дейности за обучение и сътрудничество.
С над 150 хил. евро ще се даде възможност на млади хора да пътуват и опознават европейските страни в рамките на „Открий ЕС“.

Над 54  млн. евро е бюджетът на програма „Еразъм+“ за  България за 2022 г. По програма „Европейски корпус за солидарност“ страната ни получава близо 3 млн. евро. Това e увеличение съответно с 30% и с 10% в сравнение с предходната година.

До началото на октомври ще бъде отправена  покана за кандидатстване с проектни предложения за мобилност и партньорства в сектор „Младеж“, проекти за малки партньорства в сектори: „Образование за възрастни“, „Училищно образование“, „Професионално образование“ и за „Солидарност“ по Програма „Европейски корпус за солидарност“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top