fbpx
Начало » България » Френският посланик посети езиковата гимназия в Ловеч

Френският посланик посети езиковата гимназия в Ловеч

  • bobi
  • 31 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Френският посланик посети езиковата гимназия в Ловеч

„Дойдох в Ловеч, за да разберем с моя екип по какъв начин можем да сме от полза на изучаването на френски език, да се помогнем за учебните помагала, да подпомогнем екипа да прилага реформите на министерството на образованието.“

Това сподели посланикът на Франция у нас Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, която бе в Ловеч на 30 март 2021 г. Визитата бе по покана на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, където бе посрещната от директора Радослав Хитов и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието. Тъжна е сградата без ученици, отбеляза по-късно посланик Робин при срещата си с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Както е известно, учениците не присъстват в класните стаи поради въведения локдаун.

Припомняме, че ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ от края на 2020 г има френски образователен етикет (LabelFrancÉducation).

Посланикът бе придружен от Валери Дрейк, заместник-културен съветник и аташе по образователно сътрудничество, и Ива Дикова, аташе по сътрудничество в областта на френския език. В разговора при кмета участваха още заместник-кметът Венцислав Христов, Радослав Хитов и Еленко Начев.

Кметът Корнелия Маринова разказа за контактите на Ловеч с Франция, за обмена на ученици и за дългогодишното сътрудничество с Лавал. Тя подари на госта кристал с герба на Ловеч, както и рекламни материали. Освен това покани посланик Робин да посети Ловеч при някой от предстоящите празници.

„Говорихме за нашия побратимен град Лавал, там има нов кмет и ние вече влязохме в контакт с него. Някои наши проекти срещат трудности поради ковид-ситуацията, това са проекти с обмен на ученици. Имаме и един проект по поречието на река Майен, която пресича Лавал. Ще обучаваме ученици, включително групи от Метман, немски град, побратимен с Лавал. Благодаря на Нейно превъзходителство г-жа Робин, че тя днес веднага прегърна идеята за търсене на държавно, публично училище в Лавал, с добро ниво на преподаване, с което да поддържаме контакти. Посланик Робин се ангажира с идеята, а това ще е добре за нашите два града, за нашите две държави“, сподели след срещата кметът Корнелия Маринова.

В следобедните часове посланик Флоранс Робин посети художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“, разгледа къщата-галерия на Никола Манев и други исторически забележителности на града, съобщиха от пресцентъра на общината.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top