fbpx
Начало » България » Френската гимназия: „Лора, гордеем се с теб“ (видео)

Френската гимназия: „Лора, гордеем се с теб“ (видео)

  • bobi
  • 26 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Френската гимназия: „Лора, гордеем се с теб“ (видео)

Учениците от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ в Пловдив, редом с директорката Мариела Николова и целия учителски колектив посрещнаха дванайсетокласничката Лора Тоскова с червен килим и бурни аплодисменти

18-годишната асеновградчанка постигна безпрецедентен успех за България, печелейки първо място в Европа и второ в света по китайски език. Тя бае наградена и с едногодишна стипендия за обучение в Китай.

Цели четири години са коставали на Лора да се добере до това постижение, сподели тя пред журналистите, които я чакаха редом с множеството деца на хода на елитната гимназия. Тя се обучава в китайската паралелка, една от малкото такива в страната, вече пета поредна година.

През месец април тя бе избрана да представи страната ни най-престижното в световен мащаб състезание по китайски език, което се предава по националната телевизия на Китайската народна република. Провеждащото се в град Кунмин, провинция Юнан взимат участие над 300 състезатели от 99 държави от всички континенти, които в рамките на половин месец доказват своите възможности пред специално жури.

На 22 октомври пък се състоя финалът на състезанието между победителите от различните континенти, сред които попада и нашата малка страна,а  конкуренти на Лора са участници от Северна Корея, Камерун, САЩ и Австралия. Лора, обаче не е сама, а със Станислав  Макреев от 18-то училище „Уилям Гладстон“ (София) и двамата изпреварват конкурентите от 98 държави по света.

В рамките на състезанието участниците получават на място въпроси, свързани с китайската култура, писменост и език. Имат 3 дни за подготовка за първия кръг, на който се явили 114 отбора. Във втория трябва да изнесат реч на китайски.

Споделя, че е впечатлила журито с високите си езиковите си умения и знанията си за Китай, а първото място й отреждат изящните изпълнения на традиционни китайски танци, като тя практикува модерни танци от пет годишна и същевременно се опитва да усъвършенства и източните. Танцът й на божура е бил в традиционен местен костюм. Милиони зрители пък  в реално време са станали свидетели на оспорваната конкуренция и превърнали Лора в истинска телевизионна звезда.

Днес тя бе посрещната на голям червен килим и огромен букет от рози с жълт балон с усмивка. Лора направи традиционния за изтока поклон, след което полетя в прегръдките на директора на ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ Мариела Николова, която й прошепна

„Гордеем се с теб!“, докато съучениците на Лора скандираха името й.

„От четири години се боря за това място и късметът ми най-после се усмихна. Затова отидох в Китай и със съотборника ми Станислав Макреев от 18-то училище успяхме,“ сподели отличничката и допълни, че не е очаквала такъв успех. На финала е омагьосала журито с реч за идола си в китайските танци, а доскорошната й мечта е била да отиде в провинцията, в която той живее. Днес тя вече следва новата си такава, а именно

„Да стана посланик на България в Китай“, сподели лора пред журналистите

Най-големият подарък за Лора обаче със сигурност е оценката от всички в прекрасната гимназия. Всичките 23-ма абитуриенти от нейния клас изпяха песен на китайски, което трогна всички.

Вижте емоцията от посрещенето на Лора пред ФЕГ:

 

На първо място се класира представителят на Корея. Самата Лора се чувства щастлива и обогатена с безброй много нови преживявания.

СНИМКИ: Mediacafe.bg, фейсбук на Лора Таскова и интернет 

Източник: http://mediacafe.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top