fbpx
Начало » Бакалавър » Франция – Висше образование в “сърцето на Европа“

Франция – Висше образование в “сърцето на Европа“

  • bobi
  • 12 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Франция – Висше образование в “сърцето на Европа“

Франция – страната с перфектен климат, най-динамичната модна сцена, вкусна кухня, опияняващо вино, известни музеи, галерии и катедрали. Разхождайки се из нейните светли улици, преминавайки през изобилието от зелени площи и стъпвайки по пътеките на невероятните й градини, човек става свидетел на пейзажи, най-прецизно изрисувани от природата, а пък носейки се с малка синя лодка по Canal de la Marne au Rhin, вече неизбежно осъзнава, че Франция умело знае как да омая всеки с красотата си. Дом на романтиката и безкрайната нежност, Франция се превръща в най-посещаваната страна в света с рекорден брой от 89,4 милиона посетители през 2020 година, със сигурност заради нейните емблематични забележителности и вековна история.

Част от многото посетители на тази обичана страна са и студентите от цял свят, които имат желанието да изучават своето висше образование в едни от най-престижните френски университети. Качествената и достъпна система за висше образование във Франция е основна причина за този голям интерес от страна на международните кандидат-студенти към френското висше образование. В този брой ще ви покажем, че съществува едно забележително академично и културно наследство точно в “сърцето на Европа“.

Защо да изберем да учим във Франция?

Избирайки да следвате своето висше образование в чужбина, си давате невероятната възможност да посетите нови места, да се срещнете с нови хора и да научите повече за една различна култура. Ако изборът ви се спре върху някой университет във Франция, вие ще получите  опит и предимство, които безспорно ще допринесат за вашето международно развитие. Франция е една от държавите с най-голям прием на международни студенти.  В тази страна таксите за образование са сравнително по-ниски в сравнение с доста други престижни висши учебни заведения по света. Университетите предлагат различни образователни програми с нарастващ брой на английски език, достъпни курсове и богат избор на специалности. Историята на френското образование се слави със създаването на едни от най-влиятелните учени и основатели в сферата на науката. Въпреки че повечето студенти предпочитат да следват филологии, изкуства и хуманитарни науки, Франция е страхотно място за бъдещи изследователи и лекари.

Разбира се, да следвате в такава привлекателна държава, означава, че всеки ден може да бъдете свидетели на живописни гледки, които например за един бъдещ писател биха могли да се превърнат в едно истинско вдъхновение!

Френските университети

Френските висши учебни заведения предлагат на бъдещите студенти огромен набор от специалности за изучаване, като литература, езици, изкуства, хуманитарни науки, медицина и спорт. Френската университетска система се състои общо от два типа обучение. Единият е cours magistraux, тоест преподаването на лекциите, а другият е travaux dirigés или travaux pratiques, тоест практическата или лабораторна работа. Повечето специалности се преподават на френски, но ще откриете и многобройни учебни програми, преподавани на английски език. Университетските програми обхващат всички области на обучение и научни изследвания. Френските държавни университети издават и трите национални дипломи: Професионален бакалавър (Licence), Магистър (Master), Доктор (Doctorat), както и специфични университетски дипломи (DU).

Във Франция има над 3 500 държавни и частни университета. Има и частни университети, които са безплатни, като повечето от тях са католически.

Университети за изкуство и архитектура

Ecoles Nationales Supérieures d’Architecture (ENSA – националните архитектурни училища) образуват мрежа от 20 държавни училища, наблюдавани както от Министерството на културата, така и от Министерството на висшето образование, научните изследвания и иновациите. За прием във висшите училища по архитектура, кандидат-студентите могат да се регистрират по процедурата Parcoursup.

Обучението по изкуство и дизайн във Франция се извършва на две стъпки от 3 или 5 години, като националните степени се присъждат при успешното му завършване. Някои университети предлагат и трето ниво на обучение. Четири високо реномирани държавни училища по изкуство се контролират директно от Министерството на висшето образование: Boulle, Olivier de Serres, Duperré и Estienne. Те присъждат национални степени по графичен дизайн, пространствен дизайн, мода и изкуства.

 ENSCI-Les Ateliers е на първо място във Франция по изучаване на архитектура и дизайн, според класацията на QS World University Rankings. Студентите, които учат там, могат да получат магистърска степен по специалности, като архитектура, визуални изкуства и моден дизайн. Чуждестранните кандидати трябва да имат диплома, еквивалентна на френски бакалавър, както и е хубаво да владеят добре френски език, защото занятията се провеждат главно на френски език.

Les Grandes écoles 

Тези университети са частни или държавни. Това са едни от най-добрите френски висши училища. Характеризират се с избирателната си политика за прием и високото ниво на обучение. Висшето образование се изучава в продължение на 5 години. Освен инженери и мениджъри на високо ниво, те подготвят и специалисти в области като изкуство, литература и хуманитарни науки. По време на своето обучение студентите винаги получават подкрепа при разработването на различни проекти. Студентите, които завършват Grandes écoles, придобиват един солиден професионален опи.

  1. Paris Sciences et Lettres University друго си има Франция? Има си Париж! Част от величието и културата на вечния град обаче са и отличните му университети!

Като начало френската столица е една от най -престижните студентски дестинации, следвана от градове като Лондон, Мелбърн и Монреал. Най-добрият университет във Франция за поредна година e Paris Sciences et Lettres University  – PSL Research University Paris, който обединява 25 университета от изследователски тип в Париж и 3 от други части на Франция. Основан през 2010г., той е единственият европейски университет сред топ 5 на младите университети в световен мащаб. Университетът PSL предлага на своите студенти научноизследователско обучение за инженери, изследователи, предприемачи, мениджъри и художници, които са наясно със своята социална, индивидуална и колективна отговорност. Университетът притежава 62 образователни програми, повече от 70 библиотеки и 140 лаборатории, които се използват от различни изследователи, извършващи дисциплинарни изследвания на високо ниво, както фундаментални, така и приложни.

  1. École Polytechnique

Основан през 1794 г., École Polytechnique е бил образователен дом на френски президенти, различни медалисти, много известни изпълнителни директори и носители на Нобелови награди. През първата година на обучение студентите се фокусират върху придобиването на основни умения и знания, необходими за останалата част от академичната им кариера. Университетът предлага изучаването на специалности като математика, компютърни науки, икономика и физика. Националностите в кампуса са над 100, а желаещите да кандидатстват в този университет нарастват все повече.

Приемът в École Polytechnique изисква сертификат за отлично владеене на английски език. Приемат се Международната система за тестване на английски език (IELTS), също и TOEFL iBT, Кеймбридж: Advanced (CAE) и Proficiency (CPT). Резултатът от теста трябва да е на по-малко от две години при влизане в бакалавърската програма. Имайте предвид, че комисията взима предвид не само академичните постижения на учениците, най-вече в областта на математиката и науката, но неакадемичните предпоставки, като всякакви проведени извънкласни дейност, стажове и други.

  1. Sorbonne University 

Sorbonne University е световнопризнат изследователски университет, който привлича студентите по цял свят, които искат да изучават на едно високо ниво и с голяма изчерпателност специалности като естествени науки, инженерство, изкуства, хуманитарни науки, социални науки и медицина. Според класацията на QS University Rankings  by Specialties, Сорбонският университет е на първо място по специалността медицина във Франция. 

Топ 10 Университети във Франция

Място Място в света Университети във Франция
1. 52 Université PSL
2. 61 Ecole Polytechnique
3. 83 Sorbonne University
4. 138 CentraleSupélec
5. 161 École Normale Supérieure de Lyon
6. 242 Ecole des Ponts ParisTech
6. 242 Sciences Po
7. 275 Université de Paris
8. 287 Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
9. 291 ENS Paris-Saclay

Източник: QS World University Rankings 2021

Как да кандидатствам?

Процедурите по кандидатстване във Франция имат своите особености и зависят от отделните висши учебни заведения, както и от избора на специалност. Важно е винаги да проверявате условията за прием и периодите за кандидатстване в уебсайтовете на университетите, в които искате да кандидатствате. Ако възникнат допълнителни въпроси, може да се свържете с учебен отдел, международен офис или с консултантска агенция.

Нашият съвет е внимателно да проверите различните изисквания за влизане, като стандартизираните тестове – GRE, GMAT или LSAT, които са необходими за някои курсове за бакалавърски и магистърски програми.

Някои от основните документи, нужни при кандидатстването, са: паспорт, лична карта, копие от диплома, преведена на френски език, регистрационна такса, регистрация за социално осигуряване, удостоверение за гражданска отговорност, сертификат за френски и/или английски език (дипломи DELF или DALF, сертификати TCF или TEF), мотивационно  писмо и  копие от вашата европейска здравноосигурителна карта.

Хубаво е да кандидатствате в поне три различни институции, за да увеличите шансовете си да бъдете приети.

Разходи при обучението във Франция 

Повече такси за държавни университети във Франция варират в порядъка около 170 – 380 евро годишно, зависейки и от степента на обучение. При частните университети таксите започват от около 1500 евро и могат да надхвърлят 20 000 евро годишно. В бизнес училищата, независимо от степента на обучение, таксите могат  варират между 5000 и 30 000 евро годишно.

Ежедневните разходи на студентите до голяма степен зависят от индивидуалния начин на живот.

Животът във Франция например е сравнително по-евтин от този в Лондон и Мадрид.

Ако сте студен в страната, ще можете да работите до 964 часа годишно. Студентската работа е един допълнителен доход.

Представяме ви и примерни цени за някои хранителни стоки:

Вечеря в университетски ресторант 3,30 евро
Мляко (1 литър) 0,99 евро
Ябълки (1 кг) 2,61
Вода (бутилка 1,5 литра) 0,70
Хляб 0.90 евро
Бутилка вино (среден клас) 7.00 евро (4.00-10.00)
Пица в заведение 6, 50 евро

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top