fbpx
Начало » България » „Фондът за стипендии“ ще подкрепи студенти с близо 100 хил. лв. тази година

„Фондът за стипендии“ ще подкрепи студенти с близо 100 хил. лв. тази година

  • bobi
  • 02 май 2023
  •  Коментарите са изключени за „Фондът за стипендии“ ще подкрепи студенти с близо 100 хил. лв. тази година

„С близо 100 хил. лв. ще можем да подкрепим стипендиантите тази година. Процесът в момента е отворен и може да се кандидатства до 10 май“. Това заяви  Лилия Мерджанова от Сдружение „Тук -там“.

В предаването „Хоризонт до обед“ тя разказа за годишното издание на „Фонда за стипендии“ на Сдружението „Тук -там“. То представлява голяма общност от българи с опит по света. Фондът е инициатива на „Тук-там“, която подкрепя мотивирани българи да учат магистратура в чужбина, като след това приложат наученото тук, в България. Така, според тях, се гради по-ярко бъдеще на страната ни. Средствата се събират целогодишно от членовете на „Тук-там клуб“, като 25% от всеки членски внос отива във фонда за следващите стипендии.

Мерджанова посочи, че етапите за преглеждане на кандидатурите са 3:

„До 10 май – изпращане на кандидатурите. След това селектираните стипендианти по документи ще трябва да изпратят видео – как виждат те бъдещето си в България. Видеата ще бъдат прегледани от журито на фонда. Селектираните на последен кръг стипендианти ще имат и интервюта. След това е награждаването. То ще бъде на 13 юни“.

Тя посочи, че ще има общи стипендии, които са без ограничение в сферата на обучението или държавата. Има обаче и специализирани стипендии, подкрепени от конкретни компании, каза Мерджанова и даде примери – стипендия за инженерство, стипендия за устойчиво развитие и стипендия за професии на бъдещето, които включват екология, опазване на околната среда, бионауки.

За 8 издания сме подкрепили 42-ма стипендианти, всеки от които се развива в различни сфери, отбеляза Мерджанова. По думите й за тези години са инвестирани в стипендии близо 370 хил. лв.

„Ние не ги подкрепяме само финансово. Ние сме голяма опора за тях, докато учат, но и след това като се върнат. „Тук-там“, освен стипендия, е силна и голяма общност, която подкрепя после и за намиране на работа, и за реализация. Голяма част от тези стипендианти се развиват и работят за бъдещето на България“, коментира още тя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top