fbpx
Начало » Бакалавър » Финландия – Високо образование без да плащаш

Финландия – Високо образование без да плащаш

  • bobi
  • 02 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Финландия – Високо образование без да плащаш

Финландия е известна като северноевропейска нация, граничеща със Швеция, Норвегия и Русия. Столицата е Хелзинки. Заема полуостров и околните острови в Балтийско море. Това е малка страна, популярна с бранда Nokia и чистия въздух. Но през последните години образователната им система надмина всички, дори тези имат най-добрата образователна система в света. Понастоящем заемат 6-то място в света, докато образователната система на САЩ дори не е в топ 10.

Ако трябва да обърнем внимание на данни и числа – във Финлaндия 93% oт гpaждaнитe зaвъpшвaт cpeднo oбpaзoвaниe. Bъпpeĸи виcoĸитe peзyлтaти, финлaндcĸитe yчeници пpeĸapвaт нaй-мaлĸo вpeмe в yчeнe. Чacтни ypoци нa пpaĸтиĸa нямa, зaщoтo нaд 30% oт дeцaтa пoлyчaвaт дoбpoвoлнo дoпълнитeлнa пoмoщ oт yчитeлитe, cтигa дa имaт нyждa.

А когато говорим за висше – ситуацията е сходна. 89% от студенти завършват образованието си, като то е изцяло безплатно. В това число влизат и всичките университетски принадлежности, от които се нуждат всеки учащ.

Институции и дипломи

Висшите училища във Финландия са държавни и частни, разделени в два основни сектора: университети и политехнически институти, познати още като universities of applied sciences. Университетите провеждат обучение от академичен тип и извършват изследователска дейност, а политехническите висши училища предлагат професионално обучение.

Завършилите университети и университети за приложни науки могат да продължат обучението си, като кандидатстват в магистърски програми в университети или университети за приложни науки. След като завършилите бакалавърска степен са завършили тригодишен трудов опит в своята област, те са квалифицирани да кандидатстват за магистърски програми в университети за приложни науки, които са ориентирани към работа и изследвания. Завършилите по-ниска университетска степен също са квалифицирани да кандидатстват, но с допълнително обучение.

Програмата за магистърска степен в университети за приложни науки отнема две години и може да се извършва заедно с редовна работа. След магистърската степен останалите степени (лицензиат и доктор) са достъпни само в университетите. Всички магистърски степени квалифицират своите получатели за следдипломно обучение на докторско ниво.

Дипломите, които се предлагат, са до бакалавър, магистър и доктор. Докторска степен можете да получите само в университет. Бакалавърската степен в университетите се получава след 3 годишни програми, а в политехническите институции – след 3.5-4 години. Магистърската степен се взима след завършване на 1.5-2-годишни магистърски програми. За докторска степен се учи 3-4 години.

Ако приемем, че едно от първите неща, които интересуват кандидат-студента, е колко са престижни висшите училища, то трябва да знаете, че макар Финландия да не е от най-силните образователни дестинации, University of Helsinki например често попада в световния топ 100 и гравитира около 50-60 място.

Език на обучение

Във Финландия можете да учите на фински, шведски и английски език. Повечето от финландските университети предлагат курсове по фински за чуждестранни студенти. Над 400 пък са програмите на английски език, предлагани от висшите училища. Най-често изискваните английски езикови сертификати са IELTS, TOEFL и тези на Cambridge ESOL.

Най-добрите университети във Финландия за 2021-ва година

Място Университет Класация на свтовните университети на “Times Higher Education” Класация на свтовните университети на “Shanghai Jiao Tong University” Класация на свтовните университети на “TopUniversities”
1. University of Helsinki 98 74 104
2. Aalto University 201 401 127
3. Tampere University 301 501 409
4. University of Oulu 301 501 408
5. LUT University 351 901 470
6. University of Turku 351 301 287
7. University of Eastern Finland 401 501 499
8 University of Jyväskylä 401 701 333
9 Åbo Akademi University 601 571

 

ТОП 3 университети във Финландия

University of Helsinki

Кючов университет и основен за развитието на културата и страната. Създаден още през далечната 1640 година. Целта е била да се създаде един от най-важните изследователски университета в Европа.

Университетът разполага с цели 11 факултета, което прави изборът изключително лесен, защото има всеки студент добро образование в сферата, в която желае да се развива.

Освен това университетът включва много независими изследователски институти, интердисциплинарни изследователски мрежи и университетски звена. Университетът има голямо влияние в Хелзинки и останалата част от Финландия.

Aalto University

Най-добрият технически университет във Финландия и един от най-добрите в световен мащаб. Образованието залага на иновативен подход т.е. симбиоза между работа и стаж. Като технически университет целта е студентите да имат повече практически проекти и да се свързват с реални фирми, на които да изготвят дадено задание. От друга страна лекциите са насочени в конкретика към студентите – практици, които преподават know-how, както и успяват да покажат и трудностите на определената специалност.

Атмосферата в университета е изключително приятна, защото е заложено на добре познатия финландски дизайни – стилна и изчистена мебилировка и ухание на дърво във всяко кътче на Aalto University.

По отношение на кампуса – университетът се намира на запад от Хелзинки в град Еспоо – територия покрита с паркове и езера. Позитивното на вторият по големина град са ниските наеми и големият избор на места за живеене. Както знаем, във Финландия е скъп животот, а това е една алтернатива да живееш и учиш на относително ниска цена. Хубавото на Еспоо е, че е свързан добре с големите градове, а кампусът на студентите е свързан с метро, което отива до всяка една точка на града.

Tampere University

Университетът в Тампере е вторият по големина университет и сред най-добрите университети във Финландия, които учат. Училището е основано през 2019 г. чрез интегриране на Технологичния университет в Тампере и Университета в Тампере.

Интересно е, че Университетът в Тампере предоставя най-голямата колекция от възможности за образование във Финландия. Може да избирате измежду изучаване на игри до фотоника и обществено и глобално здраве, до иновативно правителство и публична администрация.

Разходи за живот

Във Финландия животът е доста скъп. Наемите започват от 600-700 евро (Хелзинки) и малко по-ниски суми в другите градове. Като цяло живеещите в държавата българи предупреждават, че животът с по-малко от 1 500 евро на месец е труден. Добрата новина е, че студентите могат да работят свободно каквото искат, без ограничения във времето и изобщо имат правото да се бъхтят здраво, за да финансират образованието си.

И тъй като говорихме и за малките градове, там наемите могат да бъдат и към 300-350 евро, а храната е около 200 евро, ако се пазарува от супермаркет и всеки си готви у дома. Картата за транспорт е 50 евро.

Ако се тегли чертата, става ясно, че Финландия може да ви спечели с безплатното си образование, доброто ниво на висшите училища, възможността да учите на английски език и редицата „благини”, характерни за т.нар. социално ангажирани скандинавски държави, на които се радват студентите – безплатен Интернет, достъпно медицинско обслужване и намаления в студентски столове, транспорт, музеи. Това, което разколебава, може да са климата и аномалията – месеци нощ, месеци ден, които не са леки за понасяне, както и високите разходи за живот.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top