fbpx
Начало » Бакалавър » Финландия: безплатно образование и висок стандарт

Финландия: безплатно образование и висок стандарт

  • bobi
  • 18 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Финландия: безплатно образование и висок стандарт

Финландия е известна с високите си стандарти на образование. Областите, в които финландските университети изпъкват, са информационни технологии, биотехнологии, науки за околната среда, архитектура, дизайн и изкуства. 

Кандидатстване

За кандидатстването в бакалавърски степени на английски език е важно да споменем, че повечето такива се предлагат от политехническите университети, а в тези от изследователски тип ще намерите значително по-малко избор. Процесът протича онлайн, чрез унифицирана система (studyinfo.fi), с която кандидатствате за няколко избрани програми и/или университети чрез една кандидатура. Както споменахме, финландското образование е безплатно и това включва липсата на каквито и да е такси за кандидатстване.

Сред необходимите документи са попълнен формуляр за кандидатстване, диплома за средно образование или бакалавър, езиков сертификат, мотивационно писмо, препоръка. Всички документи трябва да са легализирани и преведени на фински, шведски или английски. Като допълнение можете да представите всякакви допълнителни дипломи и сертификати. Високият успех от дипломата е повече от препоръчителен – минимум 4.50. Периодът за кандидатстване за следващата учебна година е януари 2019.

Финансиране и живот

Студентите в програми във Финландия заплащат единствено административни такси, които дават достъп до услуги като неограничен достъп до университетската библиотека, компютърни лаборатории, интернет, намаления при хранене в столовата на университета и много други. Важно е да отбележим, че макар образованието да е безплатно, животът във Финландия е доста скъп. Това важи особено за по-големите градове като Хелзинки, в които ще са ви необходими около 600-700 евро на месец за наем. В по-малките градове е сравнително по-евтино, но най-общо на месец са нужни поне 1000-1200 евро. Студентите имат право да работят без ограничение в броя часове, така че това е добра опция за облекчаване на разходите по живот. Както се досещате, при безплатно обучение стипендии от университетите се отпускат основно на изследователи, специализанти и докторанти. За стипендии е добре да се свържете с конкретния университет, но имайте предвид, че отпусканите суми не са големи.

Животът във Финландия е подобен на този в скандинавските държави. Характерни са социалната ангажираност, спокойствието и доброто качество на живот. Студентите могат да се възползват от социални придобивки като достъпно медицинско обслужване и редица намаления в заведения за хранене, транспорт, музеи. Безплатното образование и програмите на английски език също са сред предимствата в страната. Не бива да забравяме обаче и фактът, че Финландия е северна държава с по-суров климат от този в България, както и страна с висок стандарт и големи разходи за живот.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top