fbpx
Начало » Бакалавър » Фармация: сериозна специалност и престижна професия

Фармация: сериозна специалност и престижна професия

  • bobi
  • 22 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Фармация: сериозна специалност и престижна професия

Фармацията е една от тези специалности, които само с името си създават усещане за стабилност и известна трудност. Това, разбира се, може да означава само едно: сигурна и престижна професия. Фармацията съчетава в себе си познания по медицина, химия и биология, като неин основен предмет на изучаване е взаимодействието между медикаментите и човешкия организъм. Фармацевтите са регулирана професия и обучението е съобразено с редица държавни изисквания не само в България, но и навсякъде по света.

Обща информация

Програмите в университетите се фокусират върху модули като химия, биология и физиология, фармацевтика (как се правят лекарствата) и фармакология (как лекарствата взаимодействат с тялото). Програмите в чужбина залагат освен на академичната подготовка, и на професионални тренинги като изучаване на правните и етичните аспекти на професията, както и правилното общуване с клиенти. Специализациите на специалност Фармация включват микробиология, имунология, развиване на медикаменти, фармацевтични технологии и клинична практика.

Изискванията за прием в специалност Фармация а варират в различните държави и институции, но със сигурност ще са ви необходими задълбочени познания по химия, по възможност в комбинация с биология, физика и математика. Конкуренцията за прием е висока, затова отличните оценки от гимназиалната диплома са задължителни. За програмите в чужбина владеенето на езика на преподаване е валиден за всяка специалност, но тук можем да отбележим, че е още по-важно да  ги знаете перфектно, тъй като обучението включва голям процент терминология и не широко разпространени думи.

Видовете степени по Фармация се различават значително от държавата, в която изберете да следвате. В България например тя се изучава в медицинските университети, обикновено е с продължителност 5 години, а завършилите получават квалификация магистър-фармацевт. В Европа и по света ще срещнете програми като бакалавър по фармация  (BPharm), както и магистър по фармация (MPharm). Ако имате идея къде ще искате да работите след завършване, добре е да проверите допълнително дали дипломата от университета ще се приеме в дружа държава. Във Великобритания, например, ще ви е нужда задължително поне магистърска степен по Фармация, преди да бъдете допуснати до едногодишен курс на обучение там, който ще ви позволи да се регистрирате като професионален фармацевт.

Какво се изучава

Малка част от изучаваните дисциплини са:

Висша математика

Микробиология и вирусология

Физикохимия

Фармацевтична ботаника

Фармакология

Клинична химия

Биофизикохимия

Нанотехнологии във фармации

Молекулна динамика

Биоелектроника

Топ университети в света

Водещите университети в света за специалност Фармация не са изненадващи. Традиционно САЩ и Великобритания стоят начело на класациите, но и двете държави са силно селективни в приема си по  медицинските специалности и в частност Фармация. Не е изненада, че в подреждането в Европа Великобритания заема почти всички челни позиции в топ 10. Таксите там също са едни от най-високите в света, но добрата новина е, че островната държава все още предлага студентски заеми, а пък страната не неограничените възможности може да се похвали с десетки университети, които „наддават“ за добри кандидати под формата на разнообразни стипендии.

В континентална Европа изпъкват вузовете в Германия и Франция. Медицинските специалности са особено популярни сред чуждестранните студенти Германия, защото има и глад за кадри. Водещите университети там, повечето от които държавни и без такси за студенти от ЕС, са: Ludwig-Maximilians-Universität München, Freie Universitaet Berlin, Georg-August-University Goettingen, Philipps-Universität Marburg, Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg.

Франция е родината на множество фармацевтични, козметични и химически компании, затова изобщо не е изненада, че и тя попада сред водещите дестинации за изучаване на специалност Фармация. Имената, които изпъкват там са: Université Paris Descartes, Université Paris-Sud, Université Pierre et Marie Curie (UPMC), Université de Strasbourg, Université Claude Bernard Lyon 1.

В чужбина кандидатстването обикновено става по документи. Стандартните включват диплома за средно образование, сертификат за владеене на език, мотивационно писмо, като най-важно е да имате добър успех и да използвате езика свободно.

Ето и водещите университети в света според последната класация на QS:

  Университет Държава
1. University of Oxford Великобритания
2. Harvard University САЩ
3. Monash University Австралия
4. University of Toronto Канада
5. University of California САЩ
6. University of Cambridge Великобритания
7. UCL Великобритания
8. University of Nottingham Великобритания
9. Johns Hopkins University САЩ
10. University of South Carolina САЩ

Източник: QS World University Rankings by Subject 2019

Водещи университети в Европа:

  Университет Държава
1. University of Oxford Великобритания
2. University of Cambridge Великобритания
3. UCL Великобритания
4. University of Nottingham Великобритания
5. University of Manchester Великобритания
6. King’s College London Великобритания
7. Karolinska Institutet Швеция
8. ETH Zurich Швейцария
9. Leiden University Холандия
10. University of Copenhagen Дания

Източник: QS World University Rankings by Subject 2019

Фармация в България

В България обучението по фармация обикновено се провежда само в редовна форма и е с продължителност 5 години, а завършващите получават директно степен „магистър“.

Висшите училища в България, които предлагат магистърска програма Фармация, са: Софийски университет, Медицински университет – София, Медицински университет – Варна, Медициснки университет – Пловдив. От скоро още един роден университет предлага магистърска програма по Фармация – Медицински университет – Плевен. По-долу можете да видите и класацията на тези висши училища, според Министерството на образованието. Всички вузове, предлагащи специалността у нас, са държавни. Таксите в България по Медицина и Фармация са едни от най-ниските в Европа, а образованието все още е на доста високо ниво. Затова и много чужденци идват да следват в родната ни страна именно тези специалности.

  Университет Резултат
1. Медицински университет – София 76
2. Медицински университет – Пловдив 69
3. Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна 64
4. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ 63

Източник: МОН 2018

Кандидатстването в програми по Фармация има своите специфики и те се изразяват най-вече в изпитите за прием. Всички медицински университети изискват конкурсен изпит и/или оценка от матура по биология и химия, а понякога и по математика. Добрата училищна подготовка по точните науки е абсолютно задължителна за кандидатстване, затова за тази специалност (както и за Медицина) е добре да се ориентирате от рано.

Кариерна реализация

Най-логичното продължение на обучение по Фармация е работа като фармацевт в аптеки, съветвайки пациенти и продавайки лекарства. Всъщност завършилите специалността имат много по-широко поле за изява като работа в научно-изследователски лаборатории, академични институции, болници, регулаторни органи и фармацевтични компании. Научната дейност включва кариера в разнообразие от организации като университети, болници, клинични центрове, като дейността включва основно разработване на лекарства, медицински технологии, национални здравни политики и регулации. Разработването на нови лекарства пък е сред най-вълнуващите и влиятелни начинания – това могат да предложат фармацевтичните компании. Възможностите за реализация наистина са многобройни, а позициите в областта са едни от най-престижните и високо платени както по света, така и у нас.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top