fbpx
Начало » България » Учители и директори в спор какъв отпуск се ползва при грипна ваканция

Учители и директори в спор какъв отпуск се ползва при грипна ваканция

  • bobi
  • 11 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Учители и директори в спор какъв отпуск се ползва при грипна ваканция

Грипната ваканция породи напрежение около неприсъствените дни на учителите, предаде БНР.

В колективния трудов договор трябва да се разпише ясно какъв отпуск се ползва в случай на грипна или дървена ваканция, за да няма противопоставяне и спекулации, настоя Диян Стаматов – директор на столичното 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в образованието. Той изрази мнение, че при подобни ситуации тези дни трябва да се ползват от платения годишен отпуск.

Синдикатите са на друго мнение. Според тях това трябва да бъде допълнителен извънреден отпуск над полагаемия. Не е ясно обаче кой ще плаща тези допълнителни дни. Стаматов посочи, че предстои да се види дали Министерството на образованието ще има възможност да поеме този разход.

Според него проблемът възниква от колективния трудов договор, приет през лятото на 2018 г.

В него за първи път се появява един текст, свързан с това, че когато има екстремни ситуации, в които има задължително предписание от някоя институция, каквато например е здравната инспекция, учителите би трябвало да бъдат в неприсъствен ден по отношение на учебните заведения, обясни директорът и посочи, че думата „неприсъствен“ е породила противоречия, свързани с това дали учителите са в отпуск, или не.

Той припомни, че предишни години, когато е имало грипни или дървени ваканции, учителите са излизали в платен годишен отпуск, били са на работа, или са били в болничен. Според него тазгодишното объркване се дължи на това, че различните здравни инспекции са издали различни документи – при едни грипната ваканция е била задължителна, а при други – препоръчителна.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top