fbpx
Начало » България » Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

  • bobi
  • 30 май 2024
  •  Коментарите са изключени за Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас
Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век, организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас.
Инструментът за самооценка е първият по рода си в България, подчерта пред БНР Петко Иванов, ръководител на платформата.
Целим да помагаме на учителите да са по-успешни в своята работа, като им представяме различни ресурси с фокус развитие и умение на децата. За да можеш да развиваш умения у децата, за да са успешни те в днешния свят, е много важно ти самият да имаш развити умения. За да сме още по-полезни на учителите и да им предоставим точно ресурси, които биха били полезни за тях да развиват тези умения, решихме да взаимстваме и да адаптираме този инструмент в България“.
По думите му в анкетата има различни теми, засягащи учебния процес. Според него е изключително важно непрекъснато да се развиваме.
Ако преди беше достатъчно да имаш някакви знания и да можеш да възпроизвеждаш някаква информация, в днешния свят не е така – хората все по-често сменят своите професии, някои професии изцяло изчезват, което изисква цялостна промяна в начина на мислене – какви са уменията и нагласите, необходими на учениците, за да са успешни на пазара на труда и да са активни граждани, коментира Иванов в предаването „Преди всички“.
Ако преди образователната система е била много фокусирана върху учителя, сега това не е достатъчно, за да може учениците да се развиват, добави той и подчерта, че сега ученикът трябва да е в центъра на системата, той да е активната страна и да избира подходящия ресурс.
Според него децата нямат мотивация, защото не виждат връзката между тяхното ежедневие и това, което учат:
„Голяма част от учебния материал и програма не предразполага учителите да правят това. Ние целим да предоставим ресурсите и идеите, за да могат учителите да ги приложат в класната стая и да е по-интересно за учениците. С нужната подкрепа, ресурси и обучения вярваме, че всеки учител може да бъде успешен„.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top