fbpx
Начало » България » Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

  • bobi
  • 03 ян. 2024
  •  Коментарите са изключени за Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв.

„Парите за образование са недостатъчни, образователната система е недофинансирана, учителите влизат в системата, но не остават, защото трябва да поемат дефицитите на своите колеги – социални работници, полицаи, пренатоварват се, особено младите“, коментира представителят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров в студиото на „България сутрин“.

Той посочи, че парите за образование трябва да бъдат 6% от БВП, а реално те са 3,9%. По думите му учителските заплати не са толкова високи, както се коментира.

 

„Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия – учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света“, каза още д-р Юлиян Петров.

Представителят на КТ „Подкрепа“ съобщи, че учителите до 34-годишна възраст са двойно по-малко от 60+, а средната възраст на преподавателите е 54-55 г.

Д-р Петров коментира пред Bulgaria ON AIR и ваканциите на учениците.

„Повече от 15 г. държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати“, категоричен беше гостът.

Призивът му е за подобряване на дисциплината в училище и провеждане на политика за индикатори за качество.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top