fbpx
Начало » България » Училища с изучаване на арабски език в България

Училища с изучаване на арабски език в България

  • bobi
  • 24 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Училища с изучаване на арабски език в България

Интересът към арабския език в последно време расте експоненциално. Арабските училища и паралелки в България, досега обучавали главно етнически араби или деца от смесени бракове, започват да приемат все повече български ученици, проявили интерес към езика и културата на Северна Африка и Близкия Изток. А къде в България може да се получи подготовка по арабски език?

Арабски училища

Единият вариант е арабско училище. В София има три такива – ливанското, иракското и палестинското. Макар и в трите да се изучава арабски език, те се различават едно от друго по начина на преподаване и придобитите квалификации.

Ливанското училище „Джубран Джубран“ е частна институция за ученици от 1. до 12. клас, обучаваща по ливанската образователна система. Намира се в сградата на 34. ОУ и има собствен транспорт. Преподаването на предметите се осъществява на английски език, а арабският и българският се изучават засилено като чужди. Системата на оценяване е 20-бална и всеки месец учениците полагат писмени изпити за оформяне на успеха. В края на всеки срок има тест на целия материал, изучаван до момента. Всички свидетелства за квалификации, придобити в това учебно заведение, се заверяват в посолството на Ливан.

Иракското училище е единственото арабско държавно училище. Българските субсидии обаче не стигат за поддръжката му, затова то също като ливанското е частно и се помещава в 34. ОУ. Посолството на Ирак и Софийска община търсят начини да бъде преместено в отделна сграда. Това е единствената от трите арабски учебни институции, която издава арабска диплома за завършено средно образование. Поради тази причина много от учениците в другите две училища се прехвърлят в иракското преди 12. клас.

Сградата на палестинското училище „Авиенца“ помещава две отделни образователни институции, чиято цел е да покрият различните изисквания на родителите. Едната от тях е частно палестинско училище с лиценз от Министерството на образованието на Палестинската автономия, а другата е частно средно общообразователно училище, одобрено от МОН. И в двете заведения се изучават арабски, английски и български.

Според образователната система се променя и начина на провеждане на изпитите – в палестинското училище те се полагат месечно и са изцяло писмени. Системата на оценяване е 100-бална, а годишната оценка е средно аритметично от двете срочни. За завършването на степен учениците се изправят пред комисия от представители на палестинската власт. В общообразователното училище изпитите са съобразени с изискванията на МОН, а оценките са от 2 до 6.

Палестинското училище Авиенца издава удостоверения за завършен клас, свидетелства за завършено основно образование, както и дипломи за средно образование.

Училища с паралелки с изучаване на арабски език

Предимството да изучаваш арабски език в държавно училище определено е липсата на такси. Местата в арабските паралелки обаче са сравнително ограничени, а образованието по езика в тях със сигурност не е на същото ниво като това в специализираните арабски училища.

В 18. СУ „Уилям Гладстон“ арабска паралелка съществува от 1992 г. Програмата ѝ включва както ежедневни занятия по езика, така и СИП „Арабска култура“, който разглежда историята на арабския свят и неговото наследство в областта на изкуството. Учениците придобиват както знания по езика, така и задълбочено разбиране на хората, които го говорят.

  1. ОУ „Уилям Сароян“, наричано още „арменско училище“, предлага изучаването на арабския език като майчин още от първи клас. Институцията си партнира с посолствата на арабските държави и често организира събития заедно с другите арабски училища.

Частните и държавните учебни заведения с изучаване на арабски език имат своите предимства и недостатъци. Усвояването на нов език обаче изисква най-напред личен интерес, затова ученик с достатъчно мотивация би успял да овладее арабския във всяко едно от тези училища

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top