fbpx
Начало » България » Училища се затварят само в случай на заболели от COVID-19

Училища се затварят само в случай на заболели от COVID-19

  • bobi
  • 12 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Училища се затварят само в случай на заболели от COVID-19

Занятията в училищата и детските градини ще бъдат спирани за 14 дни само в случай на потвърден коронавирус при учител или ученик. Ако има деца, които са в контакт със заболели от COVID-19, те не посещават учебни занятия.

Това се разбра от думите на директора на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет. Решенията за прилагането на мерките се вземат от Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции, припомни той и повтори, че децата не са застрашената група, но те могат да пренесат инфекцията.

В области без потвърдени случай на коронавирус учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки – периодично проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция в рамките на работния ден. „В първия учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на лична хигиена. Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика незабавно да се консултират с личен лекар, необходима е повишена бдителност“, каза още той.

Мутафчиев подчерта, че „не можем да си позволим една изгубена година за децата и студентите“, и припомни, че се забраняват бели и зелени училища, както и екскурзии.

Грипната ваканция

По информация на министерството на образованието грипната ваканция ще продължи до края на седмицата в областите Пловдив, Велико Търново, Враца, Ловеч и Стара Загора, както и община Силистра.

В другите области грипната ваканция приключва на днес и на 12 март учениците са на училище. Учениците в областите Плевен и Габрово са във ваканция до второ разпореждане.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top