fbpx
Начало » България » Училищата са основен двигател на пандемията, смята математик

Училищата са основен двигател на пандемията, смята математик

  • bobi
  • 18 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Училищата са основен двигател на пандемията, смята математик

Вземайки предвид данните от преди седмица, 220 хил. души у нас са в след инкубационен период, а в инкубационен вероятно са още около 70 хил. Това е долната граница. Бройката починали от COVID-19 е по-вероятно да е около 5 хил. предвид увеличената смъртност през последните месеци“. Това заяви пред NOVA математикът и преподавател в департамент „Информатика” към НБУ Лъчезар Томов за разтието на пандемията у нас.

„Ако хората бяха по-стриктни, при карантинирани деца да работят от вкъщи, и шефовете на тези хора бяха по-стриктни, сега щеше да има забавяне. Ако затворим за 2-3 седмици всички училища, молове и заведения, ще имаме много рязък спад на заразените“, смята Томов.

„Хора, които говорят за отваряне при бройки, които са официално 5000 и неофициално – сигурно двойни, защото 45% е безумно висок процент позитивни при държава със 7 млн. души население,  трябва да се консултират с психолог и не трябва да вземат решения“, добави той.

По думите му училищата са основен двигател на епидемията, и то не само в нашата страна.

„Това каза и Карл Латербах за Германия. Има изследвания от Корея, Индия, САЩ. Децата са в голям процент безсимптомни и инкубационният период. Когато открият, че дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означава, че са минали 7-12 дни. През това време около него има 4-5 други безсимптомни, които си отиват вкъщи и пренасят заразата. През това време родителите не са карантинирани и ходят на работа в офиси, които са идеална среда за заразяване.“, коментира Томов.

Според него трябва да се предприеме подход на постепенно отваряне, подобно на Ню Йорк, където отварянето се извършва на пет фази, като при всяка се разширява тестването.

„Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи. Отношението е 3:1, от трима починали един официално е с коронавирус”, обясни Томов.

За две седмици напред той прогнозира над 3000 починали. Математикът е на мнение, че ако мерките от лятото насам бяха по-строги, около 5000 живота биха могли да бъдат спасени.

„През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме. Разрешаването на баловете също беше голяма грешка. Оттам тръгна нашата епидемия тогава. Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем на 0 и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория”, обясни Томов.

По думите му управляващите са мислили позитивно за пандемията, а е трябвало да управляват спрямо най-лошия сценарий. Математикът е на мнение, че страната закъснява с мерките за затваряне.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top