fbpx
Начало » България » Учени-предприемачи с титли от Кеймбридж и Харвард създават предприемачи в науката у нас

Учени-предприемачи с титли от Кеймбридж и Харвард създават предприемачи в науката у нас

  • bobi
  • 18 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Учени-предприемачи с титли от Кеймбридж и Харвард създават предприемачи в науката у нас

Фондация Карол Знание обяви начало на конкурса за най-новия си проект – Създаваме предприемачи в науката, насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите. Програмата включва обучение за предприемаческо мислене и умения, и конкурс за стипендия Придприемач в науката.

Дизайнът на обучението Предприемачи в науката е създаден за учени и включва теми с изцяло практическо приложение – създаване на научен продукт, трансфер на технологии от науката към бизнеса, предприемаческо мислене и лична ефективност, теория и практика на стартъп и спин-оф компании, финансиране на научни проекти, интелектуална собственост, личен брандинг, нетуъркинг и презентационни умения.

Специално място е отредено на иновационните екосистеми и моделът на Кеймбридж като лектор по темата ще бъде мениджърът на проекта Нели Олова. Тя е завършила докторантура по епигенетика в Кеймбриджкия университет и  предприемачески курсове за докторанти в Cambridge Judge Business School – бизнес школата на Кеймбриджкия университет.

Другите лектори ще са учени-предприемачи, хора от бизнеса, които ще споделят реални бизнес казуси от България и света, добри практики и истории на успеха.

Един такъв е Александър Долашки, с докторска степен по биохимия от университета в Тюбинген, който през 2011 г. основава в София своя компания Алекс 1977 за хранителни добавки и козметични продукти. В момента компанията изнася в 12 държави и докато в началото е работила основно за износ, сега около половината от произведените продукти се реализират на българския пазар.

Друг от лекторите ще говори за участието си в спин-оф компания в Харвард, както и за своя стартъп в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ. Доц Владимир Гелев има  бакалавърска степен по химия и математика от Университета Лонг Айлънд, докторска степен по органична химия от Тексаския университ в Остин и пост док в Харвард Медикал Скул, САЩ.

Сега офисът на компанията му е в София, но продължава да работи основно за чужди клиенти.

Защо и как в Харвард всеки има спин-оф или стартъп ще разкаже Здравка Медарова, доцент по радиология в Харвард Медикал Скул. Тя е завършила докторската си степен по генетика в University of New Hampshire, а в момента продължава научната си работа в Massachusetts General Hospital. Член е на International Society for Magnetic Resonance in Medicine. Преди две години в Бостън основава своя биофармацевтична компания фокусирана върху откриването, разработването и комерсиализирането на средства за лечение на рак.

Финалът на обучението ще е конкурс за годишната стипендия Предприемач в наука, в размер на 30 000 лв. 

Право да кандидатстват ще имат само учени, завършили обучението Предприемачи в науката. Те ще направят презентация на бизнес проектите си, като използват новите знания и умения. Оценка ще даде жури, съставено от лекторите в програмата.

Процедурата по кандидатстване ще бъде отворена до края на август. Самото обучение ще се състои от 19 септември до 21 ноември, а конкурсът за стипендията е предвиден за началото на декември.

Още подробности, можете да видите тук.

За подготовката на проекта фондация Карол Знание, съвместно с Асоциацията на докторантите в България, проведе анкета сред научната общност Накъде след научната титла. Резултатите от нея показаха, че около 90% от учените и докторанти са готови да продължат работа по темата си, за да стигнат до практическо приложение. Половината са обмисляли по един или друг начин и възможността за собствен бизнес, а 9% са заявили, че имат конкретни намерения за свой стартъп.

ФОНДАЦИЯ КАРОЛ ЗНАНИЕ е създадена в началото на годината в публична полза, с цел подкрепа на български научни проекти с практическа приложимост. Основните средства за дейността на компанията се осигуряват чрез дарения на компаниите в групата на Карол, които повече от 25 години развиват своята корпоративна социална отговорност, подкрепяйки проекти в областта на образованието и науката. Освен стипендията за млад учен, всяка година ще се присъжда и стипендия на докторант в размер на 8000 лв.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top