fbpx
Начало » България » Ученичка от Ловеч спечели награда на ЕС за млад преводач

Ученичка от Ловеч спечели награда на ЕС за млад преводач

  • bobi
  • 31 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Ученичка от Ловеч спечели награда на ЕС за млад преводач

Ан-Никол Мартинчева от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч е българският победител в европейското състезание Juvenes Translatores /Млади преводачи/ с превод от испански език, съобщават от учебното заведение.

Конкурсът е организиран от Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, съобщават от учебното заведение.

В него са участвали най-добрите млади преводачи на Европейския съюз, от избраните на случаен принцип 751 регистрирани училища от страните-членки. В този списък са попаднали 17 български училища, сред които и ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“.

В деня на състезанието петима ученици от 11 клас са направили онлайн превод /съответно от испански, немски, английски и френски език на български език/ в рамките на регламентирания един астрономически час. Ан-Никол Мартинчева, със своя превод от испански на български език, е станала един от 28-те победители – по един от всяка държава от Европейския съюз. Тя изучава испански като втори чужд език. Ан-Никол ще участва в официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса, която ще е през април в Брюксел.

От училището допълват, че едно от общо седемте специални отличия за български преводи с много високо качество също отива при ученичка от гимназията – Антония Радославова, за превода й от немски на български език.

Източник: https://novini.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top