fbpx
Начало » България » Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет

Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет

  • bobi
  • 08 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет

Десетокласничката Валерия Германова е една от седемте български ученици от шест града в страната, които спечелиха престижната награда на Харвардския университет „Book Award 2018“. Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард.

Целта на наградата е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

Валерия Германова е възпитаник на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България. Президент е на клуб „Интеракт Варна Галатея”.

– Валерия, стимулира ли те тази награда?

– Да, особено много името на „Харвард“ в самата награда, понеже най-голямата ми мечта е да уча там. Фактът, че са преценили такава престижна награда да връчат на мен ме радва много, че толкова високо ме оценяват.

– Как избраха именно теб? Ти си единствената варненка с това високото отличие удостоена.

– Едната учителка по английски, която ни тренира в отбора по реч и дебати към фондация „Бест“ ми каза за тази награда. Решихме да кандидатствам, написа ми препоръка, която изпрати до фондацията. От всички препоръки, изпратени от там, са избрали само три, които са изпратили до „Харвард клуб България“. От там вече ни интервюираха по телефона на английски език с въпроси, относно нашите постижения, извънкласни дейности и интереси. След няколко дни получих имейл, че съм одобрена, с покана за награждаване през есента.

– Къде ще се състои награждаването?

– Нямаме все още информация, но аз и още едно момче, това от Габрово, няма да можем да присъстваме, защото от август заминаваме за САЩ. Там ще учим 11 клас, защото имаме стипендии за едногодишно обучение по програма ASSIST. Това е пак една от мечтите ми и много хубава възможност за мен.

– Как успяваш да съвместяваш отличните резултати в училище, извънкласните дейности и да завоюваш толкова престижни награди?

– Това, което е важно и ми се получава е, че се опитвам да присъствам и тялом, и духом в часовете и да слушам. Така подготовката вкъщи ми отнема много по-малко време. През активната част от годината почти всеки ден имам нещо за вършене след училище и това се отразява на съня ми, постоянно съм уморена, но такива признания ми показват, че си заслужава.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top