fbpx
Начало » България » Ученическите раници – колко трябва да тежат?

Ученическите раници – колко трябва да тежат?

  • bobi
  • 27 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Ученическите раници – колко трябва да тежат?

Ученическата раница трябва да тежи не повече от 10% от теглото на детето. Няма обаче доказана пряка зависимост между гръбначните изкривявания при децата и тежките училищни раници. Няма и статистика какъв е процентът на децата с гръбначни изкривявания. Здравното министерство не прави такъв скрининг и няма официални данни. „В България нямаме тенденция да следим начина на живот и предпоставките за гръбначните изкривявания при децата. На Запад се мисли за тези неща“, казва кинезитерапевта Мария Цветкова пред „Детски Дневник“. Към настоящият момент статистическите данни сочат, че на 100 деца всяко пето е с проблеми по отношение на гръбначния стълб.

Темата за тежките раници е тема с продължение, след като в края на миналата седмица петокласничка е подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежките раница, които тя и съучениците й носят всеки ден.  Очаква се отговорът на председателя на агенцията Офелия Кънева.

В момента в България няма нормативи, които да определят теглото на ученическата чанта. Проблемът съществува от години и не получава решение въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители. Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов препоръча на родителите на най-малките ученици да купуват леки раници на колелца и да оставят всички възможни помагала в училище, докато бъдат въведени масово електронните учебници, които ще облекчат теглото на ученическите раници.

Според кинезитерапевта Мария Цветкова е изключително важно държавата да върне провеждането на скрининг на гръбначните изкривявания в началните училища и детските градини, за да се хване проблемът и да започне лечението навреме.

Източник: http://purvite7.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top