fbpx
Начало » България » Ученици ще придобиват нови знания чрез образователни пътувания

Ученици ще придобиват нови знания чрез образователни пътувания

  • bobi
  • 11 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Ученици ще придобиват нови знания чрез образователни пътувания

Ученици ще имат възможност да придобиват нови знания чрез посещения на различни забележителности, музеи, паметници, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници и други. Образователните пътувания ще се организират от училищата и ще са с продължителност от 2 до 5 дни. Това се предвижда в новата Национална програма на Министерството на образованието и науката „България-образователни маршрути“, която беше представена по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщават от пресцентъра на МОН.

Целта на програмата е учениците да придобият знания чрез преживяване извън училището в реална среда. Образователните маршрути могат включват обекти в пет тематични направления – история, география и икономика, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. Освен посещение на обекти и забележителности програмата дава възможност и за провеждане на срещи с изявени личности по време на образователния маршрут.

По програмата могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН. За първи път се надгражда обучението по български език и литература, история и география на България, организирано в чужбина, чрез извънкласните дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност и култура.

Предлагаме новата програма да замени „Отново заедно“, която беше въведена след пандемията от коронавирус, обясни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на Отрасловия съвет. Проф. Пенов поясни, че предвидените бюджети на програмите все още не са окончателни. По думите му МОН има анализ за това кои Национални програми се изпълняват ефективно, като ще бъдат заявени поне миналогодишните средства за тяхното осъществяване.

Към българските училища в чужбина е насочена другата нова Национална програма, която беше представена по време на отрасловия съвет – „Неразказаните истории на българите“. Тя ще даде възможност на учениците да обогатят знанието си за България в архивите чрез изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава, район или населено място зад граница. Участници в дейностите могат да бъдат ученици от българските държавни училища в чужбина, българските неделни училища в чужбина, както и студенти от чуждестранни университети, изучаващи български език, литература и култура.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top