fbpx
Начало » България » Ученици стават журналисти в онлайн платформа

Ученици стават журналисти в онлайн платформа

Ученици от гимназиалния курс на обучение (8 – 12 клас) ще могат да влязат в ролята на журналисти чрез новата национална онлайн платформа sCOOL Media („Скуул медия“), съобщава Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), организатор на инициативата.

 

Планира се двуезичният сайт scoolmedia.com да се превърне в място, на което ще бъдат публикувани едни от най-качествените журналистически материали, създадени от ученици. Всеки месец ще бъдат избирани автор и материал на месеца, а в края на учебната година ще бъдат наградени най-добрите млади журналисти. Голямата награда ще бъде летен лагер с вдъхновяващи лектори от САЩ и България, който ще се състои през юли, става известно от съобщението.

 

sCOOL Media си поставя за цел да предостави национална видимост на най-добрите материали, създадени от ученици, така че младите журналисти от цяла България да могат да влязат във връзка помежду си и да достигнат национална аудитория.

 

Платформата е отворена за всеки български ученик от 8 до 12 клас, който създаде достатъчно добър материал. Работата на авторите ще бъде разглеждана от опитен редакторски екип, който ще предлага обратна връзка и ще преценява дали материалът може да бъде публикуван.

Вече са публикувани първите ученически материали на тема „Краят на света“.

 

Поводът е информация в редица медии, че краят на света ще настъпи именно на 1 февруари 2019, когато според „изтекла информация от НАСА“ астероид ще удари Земята.

 

„Решихме да поканим ученици да влязат в ролята на репортери и да си представят, че отразяват Апокалипсиса. Избрахме темата съвсем съзнателно, тъй като е свързана с феномена „фалшиви новини“. Получихме над 30 ученически материала, сред които има много добри попадения. Освен текстове получихме няколко видеозаписа и дори един подкаст. Впечатлиха ни оригиналният подход на учениците и професионализмът, с който бяха подходили. Щастливи сме, че част от материалите са плод на екипна работа, както и на сътрудничество с учител. Бихме искали да насърчаваме учениците да търсят подкрепа и да работят с връстници и учители, да се сработват, за да постигат по-добри резултати“, коментира Иван Радев, член на управителния съвет на АЕЖ.

 

Платформата е част от проекта „Медийна грамотност в класната стая“, който се осъществява от АЕЖ – България, в партньорство с Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Фондация „Америка за България“. Наградите за участниците са осигурени от издателство „Сиела“. Началото на sCOOL Mеdia e част от дните на медийна грамотност, организирани от Коалиция за медийна грамотност в образованието, част от която е АЕЖ – България.

Източник: dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top