fbpx
Начало » България » Ученици от Украйна взеха сертификати след обучения в български училища

Ученици от Украйна взеха сертификати след обучения в български училища

  • bobi
  • 12 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Ученици от Украйна взеха сертификати след обучения в български училища

183 ученици от Украйна, записани в български училища, получават допълнителни онлайн уроци по различни предмети. Част от децата вече са взели сертификати след успешно преминато обучение. Това съобщиха от МОН.

Възможност за това им дава проект BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Най-много украински ученици, включени в допълнителни обучения, има в три училища – СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас и СУ „Неофит Рилски“ в Банско.

Във варненското училище от малко над 30 ученици от Украйна допълнителни уроци имат 19, съобщи директорът Калина Нушева.

Предметите, които са изучават, са български език и литература и български език като чужд. Най-много са първокласниците – 8. „По-малките по-бързо се справят с езиковата бариера и по-лесно се адаптират. Обичливи са и искат да прегръщат всеки един от нас, когато го видят по коридора на училището“, сподели г-жа Нушева.

Учениците от Украйна вече са се приобщили към училищния живот. Освен в допълнителни обучения те се включват и в занимания по интереси – шах, танци и др. По Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ на МОН децата от групата по бални и латиноамерикански танци, сред които и две с украински произход, са спечелили първо място на национален фестивал. Успяваме да им осигурим спокойна среда, а от тяхна страна срещаме желание за приобщаване.

Някои споделят, че им липсват приятелите и нашите психолози активно работят с тях, каза още директорът на СУ „Димчо Дебелянов“. Осем от учениците вече са приключили допълнителното обучение и имат издадени сертификати.

Учениците от Украйна в училище „Пейо Яворов“, включени в допълнителни обучения, също са 19. И тук издадените сертификати са осем. Всички обучения са по български език и литература. Седем са учителите, които дават уроци на децата, каза директорът Мара Георгиева.

Тези допълнителни обучения им помагат да се справят по-добре и с останалите предмети, допълни тя. Учениците са амбициозни и искат да постигат все по-високи резултати, каза още директорът. В Средно училище „Неофит Рилски“ в Банско децата от Украйна, включени в допълнителни обучения, са 18. Предметите са български език и литература и математика.

В подкрепа на приобщаването на децата от Украйна Министерството на образованието и науката разработи и учебно помагало за изучаване на български език като чужд. То е предназначено за ученици от първи до четвърти клас, търсещи или получили закрила в страната ни и мигранти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top