fbpx
Начало » България » Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас

Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас

  • bobi
  • 08 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас

Подписка срещу провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оценяване след 7-ми, набира скорост в интернет. Събрани са над 7 500 подписа. Искането е изпитите да бъдат отменени заради липсата на гаранции за здравето на учениците и семействата им.

Преди два дни Министерството на образованието обяви новите дати за изпитите както и мерките за безопасност при провеждането им. Според директори на училища пък проблем може да се окаже набирането на квестори за изпитите, които да са млади и без здравословни проблеми.

Ученици и родители искат отмяна на матурите, а учениците да кандидатстват и да бъдат приемани с текущите си резултати в гимназиите и висшите училища. По тази тема мненията са раздвоени и докато ученицита са „за“ това да няма матури, учителите са „против“.

Най-големият аргумент е „за“ е, че децата могат да се заразят. В същото време преди два дни просветното министерството излезе с нови дати и мерки при провеждане на изпитите:

– Ще има дезинфекция на училищата

– В стая ще има само по 10 ученици

– Квесторите ще са по един и няма да са с рисково здраве

– Няма да има струпване на ученици преди и след изпитите

– Учениците под карантина ще са в отделна стая

Какви са реакциите след приетите решения от министерството?

Жанина Лазарова е в 12- ти клас на столичното 51-во училище. В момента се подготвя за матурите на 1 и 3 юни. Казва, че има достатъчно време за това, защото не излиза, но смята, че е по-добре матурите да се отменят. Първо, защото е ясно, че ще влезе с предварителния си изпит в Техническия университет и второ, защото има опасност за заразяване с COVID-19.

Жанина Лазарова, 12 клас, 51- во СУ: Матурите при мен лично няма ми свършат много работа. Никой не знае дали не носи нещо, дали няма по пътя към самото училище да се зарази по някакъв начин и после да ни го предаде. Все пак е доста притеснително.

Жанина смята още, че е добро решението на министерството да отпаднат от конспекта последните автори – Вапцаров, Талев и Димов, тъй като не всички са ги изучили. Но мисли, че не е добре да влиза дистанционно изучен материал, както ще се получи при учениците, които са се движели по- бавно с уроците.

Жанина Лазарова, 12 клас, 51-во СУ: Контактът и очи в очи разговора е по-сигурен и по-запомнящ се отколкото он-лайн обучението, защото някои може да не слушат, да се разсейват.

Съжалява и за изгубената емоция на баловете, но таи надежда все пак те да се случат през юли или август. В същото време директори на училища са притеснени заради квесторите. По-възрастните учители се отказват заради COVID-19.

Венелина Николова, директор ва 125-то СУ: Като квестори да се явят по-млади хора, хора без заболявания, за да бъдат спокойни всички останали директори, които провеждат изпити, защото квесторите при директорите на едно училище не са от неговия педагогически състав, а са външни. Така че е много притеснително, ако не се явят. Един – два, ако не се явят има резервен вариант, но ако не се яват повече, тогава наистина ще стане напрегнато.

В 125-то училище например ще са необходими 24 стаи и 40 квестори за един изпит. Оттам обаче казват, че ще направят всичко възможно изпитите да протекат нормално. Така твърдят и в 51-во училище.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Сега просто ще има друг ред на влизане, по-малко деца в стая, дезинфекциране, няколко допълнитени неща, които ще са свързани с реда, по който ще сядат децата, но самите матури ще започват от по- късно т.е. ще имаме възможност по-спокойно да пропускаме учениците, никакви проблеми не виждам.

И двамата директори са категорични обаче, че матурите и изпитите след 7-ми клас трябва задължително да се проведат. За да може седмокласниците коректно да се разпределят в гимназиите, а кандидат- студентите да влязат с оценките от матурите във вузовете.

Източник: https://news.bnt.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top