fbpx
Начало » България » Учениците от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас от днес

Учениците от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас от днес

  • bobi
  • 10 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Учениците от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас от днес

В 13 области в страната учениците от 1 до 4 клас днес влизат в час. Преди това на всички трябва да им бъдат направени щадящи тестове за коронавирус, съобщава БНТ.

Това ще се случи само там, където училищата са получили тестове, създали са съответната организация и родителите на повече от половината от всяка паралелка са декларирали, че са съгласни децата им да се тестват.

Родителите на 57% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Областите, в които има тестове са: София – град, Благоевград, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Варна, Габрово, Кърджали, Шумен, Силистра, Търговище, Смолян и Разград.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е най-силно в София. 21 училища в столицата ще отложат старта на реалните часове, докато се подготвят. Присъствените занятия могат да започнат за близо 78% от паралелките.

На второ място е област Добрич. На последно място е област Монтана с едва 36% съгласни с новите условия родители.

Областите, в които няма тестове са: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София – област.

В повече от половината – 15 области на страната, не са доставени тестове заради неизпълнена поръчка от доставчика и те ще започнат присъствено обучение най-рано следващата седмица.

Някои от големите градове като Пловдив и Бургас останаха без тестове за децата, въпреки че над 70% от класовете са готови да тръгнат отново на училище при новите условия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top