fbpx
Начало » България » Учениците от десети клас се явяват днес на изпит по БЕЛ

Учениците от десети клас се явяват днес на изпит по БЕЛ

  • bobi
  • 10 юни 2024
  •  Коментарите са изключени за Учениците от десети клас се явяват днес на изпит по БЕЛ

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитите ще се състоят в 1017 училища.

Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

От 11:00 часа започва изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

На 12 юни от 8:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика в десети клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Националното външно оценяване по български език и литература в десети клас остава на 10 юни, съобщи през април тази година служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия. Министър Цоков уточни тогава, че националното външно оценяване на 10 юни ще започне в по-късен начален час заради изборите на 9 юни. Изпитът ще е от 11:00 часа, вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа.

След насрочването на извънредните парламентарни избори, както и тези за Европейски парламент, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички Регионални управления на образованието, за да се създаде организация и въпреки вота, да не се наложи промяна в първоначално определената дата, обясниха през април от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top