fbpx
Начало » България » Ученик от Търговище с голям приз

Ученик от Търговище с голям приз

  • bobi
  • 06 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Ученик от Търговище с голям приз

Ученик от Търговище е отличен в националния конкурс „Композирай пречиствателна станция“. Александър Шумахер е един от 16-те високо оценени участници в проявата и е възпитаник на Трето Основно училище „П. Р. Славейков“ , съобщи директорът на учебното заведение Наталия Миланова. 

В конкурса са участвали 1 093 деца, ученици от 4 до 12 клас. Той е организиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Според регламента рисунките трябва да са свързани с темата за чиста околна среда.  Впоследствие 16 от тях ще бъдат „пренесени“ в голям мащаб върху фасади на 16-те пречиствателни станции, изградени или реконструирани със средства от Оперативната програма.

Затова при създаване на творбите участниците в конкурса е трябвало да си представят как ще изглежда картината им в многократно увеличен размер. Едновременно с това е трябвало да се информират предварително за функцията на пречиствателната станция за отпадъчни води, за използваните технически средства и технологии, така че водата да се пречиства до постигане на зададени норми, до степен да се включи към речните потоци, без да замърсява околната среда. Участниците трябва да се поинтересуват дали в техния регион има пречиствателна станция, финансирана с европейски средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, за да включат регионален акцент в рисунката.

Професионалното жури на конкурса, съставено от художниците проф. Петер Цанев и Борис Колев и изкуствоведа Ивайло Милев,  е определило 16 победители, сред които е и седмокласникът Александър Шумахер от Търговище. Неговата рисунка единствена е публикувана на сайта на МОКСВ, посочват от ръководството на учебното заведение.

Оттам добавят, че поощрителните  награди в проявата са 15 и една от тях е на Зарфе Ангелова от шести клас, отново възпитаник на училището.

Миланова обясни, че славейковци успяват да завоюват своите призови места под ръководството на преподавателя по Изобразително изкуство Валентина Бонева. Преподавателката пък е отличена с годишната наградата за 2022 година „К. Величков“ на МОН „, припомни директорът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top