fbpx
Начало » България » Ученик от Русе разработва система за пречистване на замърсен въздух

Ученик от Русе разработва система за пречистване на замърсен въздух

  • bobi
  • 19 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Ученик от Русе разработва система за пречистване на замърсен въздух

Осмокласник от Русе измисли и постави началото на разработване на система за пречистване на замърсен въздух. Изобретението „Дишащ бот“ работи на ток и е направено от екоматериали. Проектът е съвместна работа на Константин Йорданов и негови връстници по време на иновационен лагер в Русенския университет. 

Възпитаникът на Русенската математическа гимназия споделя, че основната идея е била за робот, който отива в определена замърсена среда, сканира я, след това изсмуква излишния замърсен въздух, преработва го и го превръща в стоки за бита. Ученикът решава да не спира дотук и си поставя за цел да доразвие идеята си, което означава усилена работа и много труд дори през летните месеци. За механизма на функциониране на изобретението си, младото момче споделя, че смукателят поема въздуха, той минава през четирите филтъра, отива в контейнера, пречиства се и след това минава през отвора. Като следваща стъпка по развитието на проекта „Дишащ бот“, Константин отбелязва, че иска изобретението да заработи със соларни панели.

Замърсяването на въздуха вреди на човешкото здраве и на околната среда. Похвално е, че все повече и повече млади хора се замислят как да се подобри качеството на въздуха в цели райони. Въпреки това концентрациите на замърсителите на въздуха са все още прекалено високи и проблемите с качеството на въздуха остават. Хубавото е, че иновации като тази ни вдъхват надежда и кураж, че вредите, които се нанасят на хората и на околната среда, могат да бъдат намалени и предотвратени, стига да се предприемат мерки.

Източник:bnt

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top