fbpx
Начало » България » Учащите и интелигентни деца намаляват в България

Учащите и интелигентни деца намаляват в България

  • bobi
  • 21 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Учащите и интелигентни деца намаляват в България

Статистиката е плашеща. Но тя ни дава реална представа къде се намираме и какво бъдеще ни предстои. Разбира се, толкова глобални изводи трудно може да си извадим, но пък виждаме основното.

Не е трудно да разберем основната информация за нашето образование и нашите ученици. Просто и лесно – влизаме в сайта на „Национален статистически институт“ и започваме да проверяваме. 2017-та година имаме 730 000 учащи или така наречениет ученици. Това не е малка цифра за държава като нашата и има повод на оптимизъм. Разбира се, който желае може да види и по разбивки в кой клас колко учащи има, но кратката статистика – 730 000 учащи.

Проблемите идват през следващата година, а именно 2018-та. Тогава виждаме, че учащите са доста по-малко – 580 000 или грубо – 150 000 по-малко ученика. Питам се, къде ли са отишли тези ученици. Ясно е, че са завършили много, други са се пренасочили в чужбина, трети са спрели образованието и т.н., но 150 000 ученика по-малко само за една година е изключително стряскаща статистика. Поне такива са данните на „Национален статистически институт“.

Отново се връщаме към 2017-та година и цифрата 730 000 ученика. От тях има напуснали сферата на образованиети или с други думи – прекъснали са училище. И бройката им е цели 22 000 деца. Представете си – 22 000 деца са приключили образование. Огромна бройка. Това е едно малко градче в България. Къде са отишли тези деца? Веднага и това мога да ви кажа:

  • 1-ви до 4-ти клас – 4000 деца (закръглям бройката) са отишли в чужбина, други 3000 – поради семейни причини.
  • 5-7 клас – 2500 деца – поради семейни причини, 2900 – в чужбина.
  • 8-12 клас – 3500 деца – семейни причини, 2000 – в чужбина.

Ако направим сметката – 9000 деца са отишли в чужбина, а 9000 деца поради семейна причина. Другата бройка се запъла от други проблеми и неприятности в живота или нежелание за учене, но тя е доста по-малка в сравнение с плашещите цифри.

Значи ние за една година изпускаме 9000 деца в чужбина. Представете си – 9000 ученика отиват да търсят щастието си на друго място. 9000 човека работна ръка, 9000 човека бъдеще. Защото бъдещето е в нашите деца, но те решават, че ще се развиват в чужбина или пък родителите им решават, че тук нямат поле за развитие.

Другите 9000 деца имат семейни проблеми. Не се оповестяват какви са тези причини. Да кажем, че една част от тези деца са ромчета, а знаем, че там образованието все още не е добре застъпено. Знаем всичките проблеми при ромските семейства и нека не ги споменаваме отново.

Чудно ми е едната част от тези със семейните причини, които не са ромчета… Какъв е проблема? Защо семейството не подкрепя децата си? Защо трябва да напуснат училищната система?

Не бива да си затваряме очите пред проблемите в нашата държава. И това е статистика само за 2017-та година. А както ви споменах – 2018-та година е много по-лоша от предишната. Образованието страда и има сериозен проблем. И ако започнем така да анализираме, резултатите са изключително стряскащите, а изводите – потресаващи.

Предлагам ви тази статистика за да се замислите – да се замислите за нашите деца, за нашето бъдеще, за нашия живот тук. И да вземе мерки… Докато е време. Ако все още има време…

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top