fbpx
Начало » България » Урбанизъм – новата професия с корени от Великобритания и САЩ

Урбанизъм – новата професия с корени от Великобритания и САЩ

  • bobi
  • 17 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Урбанизъм – новата професия с корени от Великобритания и САЩ

Какво е урбанизъм?

Урбанизъм е професия за създаване и развитие на населените места. Думата „Urban“, която най-често върви с „дизайн“ включва дизайн оформлението на населените места и свързаните с тях части от пейзажа и архитектура.

Урбанизъм е директно свързан с градския живот и култура.  Представете си един град. Той трябва да просперира и да бъде „модерен“. А това всичко трябва да бъде проектирано и да има баланс. Във всяко населено място балансът е между трафика, работата, жилището, развлеченията и атракциите. И нуждите за един град стават големи. И тогава се появява урганизмът.

Ако трябва да сме точни…

Урбанистът няма да Ви построи къща, няма да проектира улицата и няма да подбере подходящите растения за обществения парк. Урбанисти са необходими да обясняват на хората простите закономерности и да поставят искания пред чиновниците за по-удобни градове. Днес, това е по-скоро професионална журналистика, защото никой не учи в архитектурните или транспортните университети, за да разказва след това на хората за вредата от „побеляването“ на дърветата, за икономиката на града или за безполезността от четири стълба на един квадратен метър.

Урганизъм в университета

Професията урбанист е една от новите у нас. Корените ѝ са свързани с Великобритания и САЩ, където още в началото на миналия век осъзнават необходимостта от комплексен подход относно „градското планиране“ и свързаното с него процеси. В България институционализирането на професията става през 2002 г., когато е открита първата бакалавърска програма по урбанизъм.

Дисциплините Урбанизъм се разглеждат като части на архитектурната наука и практика. Поставят се основните понятия и формите на управление на дейностите по оформление на града – Форма и образ в градоустройството, комуникация чрез архитектура/ градоустройство – структуриране и възприятие на града. Разчитат се разнообразни послания на различни пластове от градската култура, както и съвременните явления в управлението на града, в частност – на София.

ТОП 10 университета в света

Място Университет Държава
1. Massachusetts Institute of Technology САЩ
2. University of California, Berkeley САЩ
3. Rutgers, The State University of New Jersey САЩ
4. University of California, Los Angeles САЩ
5. University of North Carolina, Chapel Hill САЩ
6. Harvard University САЩ
7. University of Pennsylvania САЩ
8. University of Southern California

 

САЩ
9. University of Michigan САЩ
10. Georgia Institute of Technology САЩ

 Източник: Planetizen.com

Кариера на Урбанист

Завършилите специалността “Урбанизъм” могат да намерят професионална реализация на различни равнища в частния и държавния сектор и в различни области:

  • като специалисти в управлението на градовете и общините, на промените в природната и застроената обкръжаваща среда и при съчетаването на интересите на индивидуалната личност и обществото;
  • като консултанти в инвестиционния процес за ефективно използване на земята;
  • като експерти и проектанти в областта на стратегическото планиране, формирането на регионалната, градоустройствената и жилищната политика, планирането на туризма, на инфраструктурата и комуникациите, в областта на ландшафтното планиране и опазването на околната среда, при управлението на земята и собствеността;
  • като участници в екипи за проектни и научни изследвания, при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Потенциални работодатели биха могли да бъдат проектантски и консултантски фирми, агенции за недвижими имоти, предприемачи, всички звена и нива на държавната администрация и органите на местното управление. Урбанистите участват в управлението на териториите и общините в съответствие със съвременната практика на европейските страни. Те могат да работят и на свободна практика като независими консултанти.

 ТОП 10 университети за магистратура в Европа

Място Университет Град, Държава
1. Erasmus University Rotterdam – Erasmus School of Social and Behavioural Sciences Rotterdam, Netherlands
2. University of Europe for Applied Sciences Berlin, Germany
3. University of Groningen Groningen, Netherlands
4. Trinity College Dublin Dublin, Ireland
5. Université Côte d’Azur (UCA) Nice, France
6. STAR Studium ArchitecturAe Florence Design School Florence, Italy
7. Ecole des Ingénieurs de la Ville de Paris Île-de-France, France

 

8. LAB University of Applied Sciences Lahti, Finland
9. Università Iuav di Venezia Venice, Italy

 

10. Eindhoven University of Technology Eindhoven, Netherlands

 

Източник: https://www.masterstudies.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top