fbpx
Начало » Бакалавър » УНСС уволни преподавател след критики срещу посещение на Бойко Борисов

УНСС уволни преподавател след критики срещу посещение на Бойко Борисов

  • bobi
  • 22 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за УНСС уволни преподавател след критики срещу посещение на Бойко Борисов

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) уволни преподавател, който критикува посещение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в учебното заведение.

Доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета, каза той пред Свободна Европа. От пресцентъра на висшето учебно заведение потвърдиха за уволнението на преподавателя в катедра „Медии и обществени комуникации“.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. […] Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България – трябва да им осигурим най-добрите условия“, гласи текстът на публикацията.

Тези пари бяха отпуснати от държавния бюджет лично по решение на Борисов, след като ръководството на университета предупреди, че е пред фалит. По-късно в обществената поръчка за ремонта бяха открити нередности и вече бившият ректор Стати Статев беше санкциониран. За тези пари се говори и в изтеклите миналата година записи с глас, който прилича на този на Борисов.

В деня на посещението на Борисов доц. Осиковски написа във Фейсбук, че напуска няколко свои длъжности в УНСС в знак на протест – главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“. Той обаче остава в учебното заведение като преподавател.

„Беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV“, написа той. „Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.“

Няколко дни по-късно ръководството на университета изисква от Осиковски писмени обяснения, каза той пред Свободна Европа. „Още тогава усетих накъде отиват нещата“, допълни той.

В крайна сметка той е уволнен и като мотив е посочено уронване на доброто име на университета. А повод е именно публикацията, в която той критикува посещението на Бойко Борисов в УНСС.

„Моята публикация е взета и е изтълкувана в един превратен смисъл“, каза той. „В мотивите например се посочва, че аз твърдя, че на територията на кампуса е проведена политическа предизборна агитация в тесния юридически смисъл на това понятие. Според изборните правила това представлява нещо много конкретно – символи и открито призоваване за гласуване за конкретна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм употребил тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата буква.“

От Университета за национално и световно стопанство изразиха готовност да предоставят мотивите за уволнението, но не и преди да се консултират с адвокат. До момента Свободна Европа не е получила мотивите. „Но има и публикации, и медийни участия, и пресподеляне“, каза пресцентърът на учебното заведение.

Мартин Осиковски каза, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top