fbpx
Начало » Бакалавър » УНСС присъди званието „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на МВФ доц. д-р Кристалина Георгиева

УНСС присъди званието „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на МВФ доц. д-р Кристалина Георгиева

  • bobi
  • 04 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за УНСС присъди званието „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на МВФ доц. д-р Кристалина Георгиева

Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на Международния валутен фонд /МВФ/ доц. д-р Кристалина Георгиева, съобщи пресцентърът на висшето училище.

По предложение на проф. д-р Лалко Дулевски – ръководител на катедрата „Човешки ресурси и социална защита“, и на проф. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедрата „Национална и регионална сигурност“, Академичният съвет на УНСС единодушно е взел решението за присъждането на званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“ на доц. д-р Кристалина Георгиева – управляващ директор на Международния валутен фонд.

Почетното научно звание е заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и за стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване на живота на хората, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Проф. д-р Лалко Дулевски е определил доц. д-р Кристалина Георгиева като „много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“. Той е припомнил, че Кристалина Георгиева е автор и съавтор на над 100 публикации по макро- и микроикономика, и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Проф. Дулевски е обърнал внимание, че на официалния сайт на най-голямата финансова институция в света – МВФ, в автобиографията на управляващия директор Кристалина Георгиева се посочва, че тя притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където преподава като доцент през периода 1977-1993 г. Той е подчертал, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева „УНСС ще постави на достойно място най-известния българин – свой колега, приятел и възпитаник. Тя е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров е изтъкнал, че „Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света – Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд“.

„Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля“, е заявил ректорът на УНСС.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top