fbpx
Начало » Бакалавър » Университетските преподаватели си получиха обещаното увеличение

Университетските преподаватели си получиха обещаното увеличение

  • bobi
  • 16 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Университетските преподаватели си получиха обещаното увеличение

В отворено писмо до премиера, просветния министър и председателя на парламентарната комисия по образование преди дни от синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ възразиха срещу обещаното, но забавено изплащане на ръста на заплатите на университетските преподаватели и поискаха оставката на зам.-министъра на образованието Генка Петрова, която според тях лобирала в полза на отделна група висши училища.

Пред БНР проф. Лиляна Вълчева от синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ обяви, че парите вече са преведени. Но:
Остава проблемът, че 1,690 млн. лв. са средствата, взети от 25 висши училища и са дадени на 8 висши училища безпринципно, извън договорените критерии. Тази нейна функционална компетенция е довела до много пропуски и нарушения. В 90% проблемът е решен, но остават тези 10%, заради които ние продължаваме да искаме нейната оставка„.
Въпреки всички преговори не можахме да се разберем заради некомпетентната намеса на зам.-министъра, който отговаря за висшето образование и науката, напомни проблема проф. Вълчева в интервю за предаването „Преди всички“. Според нея се нарушават основни принципи при разпределението на тези пари.
„В Закона за държавния бюджет е посочено, че това са пари единствено и само за увеличение на работни заплати от 1 август 2023 г., а не са средства за компенсиране на вече предоставени такива пари за увеличение на заплатите. Това е нещото, което зам.-министър Петрова не можа да разбере“.
Миналата седмица подписахме това писмо, но КНСБ прие това недоразумение, за да може все пак тези пари да стигнат до асистентите, коментира проф. Вълчева. По думите й асистентите са натоварени с много изисквания, много научно-изследователски дейности и административни такива. Тя обяви, че има отлив на асистенти, които се прехвърлят към средното образование заради по-високите заплати там.
Ръстът на БВП ни дава основание да си търсим законово поставените норми, каза тя относно бюджета на страната за следващата година.
От синдиката са предложили техен вариант за разпределение на средствата във висшите училища.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top